Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) nu este de acord cu modul în care, în ultima vreme, s-au vehiculat ştiri care provoacă panică exagerată referitor la ameninţarea virusului gripei porcine A(H1N1) şi aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încurajează libera trecere.

Pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii răspunsul la întrebarea „Este în siguranţă să călătorim?” răspunsul este afirmativ. „OMS nu recomandă restricţiile de călătorie referitoare la influenţa virusului A(H1N1). Astăzi, turismul global este un aspect obişnuit şi din ce în ce mai mulţi oameni călătoresc pentru afaceri şi pentru recreere. Limitarea călătoriilor şi impunerea de restricţii vor avea un efect foarte mic în stoparea extinderii oricărui virus, însă vor fi extrem de dăunătoare comunităţii globale”.

Sfatul ANAT: „Să se urmărească indicaţiile Ministerului Sănătăţii”

Sfatul ANAT este ca turiştii să călătorească în continuare spre destinaţiile dorite, dar în acelaşi timp să urmărească indicaţiile Ministerului Sănătăţii, iar în cazul în care prezintă simptome de gripă, să contacteze urgent un medic.

Panica generalizată a afectat foarte multe destinaţii turistice, ocolite de vizitatori din cauza gripei porcine, deşi în multe situaţii niciun turist nu a fost contaminat cu noul virus gripal. Asociaţia dă ca exemplu Mexicul, unde industria turistică a scăzut dramatic, din cauza panicii, cu 80%.

În acest context, ANAT descrie şi situaţia de la hotelul Sinaia, unde au fost semnalate 40 de cazuri de suspiciune de gripă nouă. O parte dintre aceştia s-au întors deja în ţara de origine şi până la ora actuală nu există niciun caz grav.

SURSA: ANAT