Ca orice acţiune populară, SIF-urile au început în 2006 să-şi piardă din strălucire. Cu toată valoarea contabilă pe care o încorporează ele, graficul arată o imagine obosită după fuga ultimilor ani. Se mai pot face bani în ele? Pe ce termen?

Lăsăm evaluarea lor teoretică în seama analiştilor care le judecă prin prisma analizei fundamentale. În acest cadru privim evoluţia preţului (preţul nu este valoare!) şi anticipăm, acolo unde se poate, posibile semnale de intrare sau vânzare. De la începutul anului, SIF2 se află într-un trend descendent, vizibil cu claritate în cadrul canalului descendent. În interiorul lui, SIF2 a generat secvenţe descendente de valori maxime şi minime („lower highs, lower lows“). Frontierele lui reprezintă suport şi rezistenţă şi observăm că prezenţa preţului foarte aproape de suport indică o foarte posibilă întoarcere a preţului (atenţie: nu şi o schimbare a trendului descendent!).

Acest suport este confirmat şi de valoarea minimă din decembrie, la 2,79. Ambele puncte sugerează formarea unui „double bottom“ (fund dublu), care are de regulă ca rezultat o creştere puternică, în cazul nostru până la rezistenţa canalului descendent la 3,15. În general, când analizăm un grafic, avem nevoie de cât mai multe confirmări generate de criterii independente. În acest caz, în subchart-ul 2, prezenţa indicatorului într-o zonă minimă, comparabilă cu altele care au însoţit întoarceri de preţ, indică şi el o creştere iminentă. Există situaţii în care clopoţelul de alarmă sună şi prezenţa celor două topuri, în noiembrie şi ianuarie, avertizează asupra formării unui „Cap-şi-Umeri“ („Head-and-Shoulders“). În acest moment, umărul drept RS rămâne numai o posibilitate, dar chiar şi aşa, graficul invită la prudenţă la cumpărare pentru investitori. În situaţia actuală, SIF2 favorizează traderii faţă de investitori.

(*) pentru a recupera o scădere de 18,75% de la top până astăzi avem nevoie de o creştere de 23,07%

26-1523-sif228022007.jpg

Sursa: https://ta.educofin.com