În acest sens, ANAF a înființat un Institut de Mediere, rolul noii structuri fiind acela de a le propune românilor cu datorii un plan de eșalonare a acestora.

Inspectorii ANAF vor utiliza pârghiile proaspătului înființat Institut de Mediere pentru a le propuneri românilor cu datorii înțelegeri avantajoase care să îi scape de poprirea pe conturi. 

Rău platnicii vor avea șansa să scape de datoriile create, împărțindu-le în rate convenide de comun acord cu Institutul de Mediere. 

Chiar dacă, la prima vedere, mișcarea pare una orientată spre beneficiul celor cu datorii, în realitate, Institutul de Mediere se poate dovedi o gură de oxigen importantă pentru Agenția Națională de Administrare FIscală. Și asta pentru că, prin creerea noului Institut, statul român are șansa să-și recupereze o parte mai mare din banii care ar trebui să-i revină de drept.

Reprezentanții oamenilor de afaceri susțin ANAF își crește astfel mai mult șansele de a intra în posesia sumelor restante, decât dacă ar proceda la blocarea unor conturi care oricum nu conțin sumele necesare.