Obiectivul proiectului naţional este de consolidare a capacităţii ANAF şi de a susţine iniţiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fişier standard internaţional de control pentru operatorii economici (SAF-T).

Lansarea proiectului are loc la Biblioteca Naţională, în prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a preşedintelui ANAF, Mirela Călugăreanu, dar şi a managerului de proiect, Elena Timofte.

Ludovic Orban vrea ca serverele şi softurile necesare sistemului ANAF să fie achiziționate în cel mai scurt timp

“Am discutat problema cu domnul ministru Cîțu. E un caz școală ăsta. Deci obligi firmele private să efectuze cheltuieli pentru a achiziționa case de marcat fără niciun fel de stimulent, ca să pui în funcțiune un sistem care te ajută pe tine ca stat să reduci evaziunea, să controlezi mai bine toate operațiunie și tu nu achiziționezi serverele și toate softurile necesare”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a mai adăugat că procedurile ar putea fi finalizate până în luna iunie a anului viitor, în cazul în care vor lipsi contestaţiile.

“I-am solicitat noului ministru să finanțeze cât mai rapid procedurile de achiziție pentru punerea în funcțiune a sistemului. Cel mai probabil în luna mai-iunie, dacă nu există contestații. La noi precis o să se inventeze niște contestații”, a mai afirmat prim-ministrul.

Potrivit unui comunicat al reprezentanţilor Sindicatului Naţional Meridian, inspectorii ANAF se confruntă cu o serie de lipsuri în desfăşurarea activităţii, începând de la condiţii de muncă precare şi până la dotări necorespunzătoare.