ANAF va controla influencerii pe Facebook și pe Instagram

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat vineri, 7 octombrie 2022, că Fiscul a demarat controale pe reţelele sociale pentru a-i depista pe românii care realizează venituri în mediul online. Inspectorii ANAF verifică fotografiile care pot conține date despre casele, mașinile sau banii din conturi care nu au fost declarați la Fisc.

„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează. Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socilaizare.

Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările. Până acum sunt verificate 128 de persoane, iar pentru 58 au fost emise şi deciziile de impunere. Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”, a explicat Lucian Heiuş, şeful ANAF, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

ANAF a creat deja un ghid special pentru influenceri

Vă amintim că, anul trecut, ANAF a emis un ghid special pentru influenceri. Fiscul i-a informat, astfel, pe acești români în legătură cu obligațiile fiscale pe care le au. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în bani, cât și produse, servicii sau călătorii.

„Adică cei care obțin venituri din aceste noi profesii, vrem să vedem dacă ei au declarat și au achitat obligațiile pe veniturile pe care le-au obținut din acest gen de activitate”, a spus, anterior, Lucian Heiuș în cadrul unei conferințe de presă.

De altfel, ANAF a pus ochii și pe românii cărora le place să posteze în mediul online fotografii cu mașinile de lux și cu casele scumpe pe care le au. Lucian Heiuș declara, anterior, că inspectorii ANAF vor căuta să afle de unde provin aceste sume de bani sau în ce au fost investite.

„Trebuie să facem aceste controale privind situația fiscală personală. Sunt persoane care au o avere cel puțin afișată foarte mare și care se constată că nu și-au plătit sau nu au avut veniturile care să justifice de unde au acești bani”, a explicat el.

El a vorbit atunci și despre situația profesorilor care dau meditații. Potrivit spuselor sale, s-a înmulțit numărul celor care și-au făcut PFA-uri cu acest domeniu de activitate. Lucian Heiuș a dat drept exemplul un profesor care a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit.

„Ceea ce ne dorim noi, ca ANAF, nu este să mergem să controlăm și să prindem pe cineva, ci ne dorim contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Nu este o prioritate pentru noi de a controla și nu a fost niciodată”, a spus șeful Fiscului.