ANAF a pus sechestru asigurător pe acțiunile Gabriel Resources

Statul Român a luat o decizie fermă în ceea ce privește recuperarea datoriei de la Gabriel Resources, punând sechestru asigurător pe acțiunile companiei. Această măsură vine în urma unei decizii judiciare care obligă compania să plătească țării noastre o sumă considerabilă, în valoare de 9,5 milioane de euro, drept cheltuieli de judecată.

Conform informațiilor obținute de economica.net, pe data de 29 martie 2024, ANAF Alba a pus sechestru asigurator pe participația de 80,6858% deținută de Gabriel Resources în firma Roșia Montană Gold Corporation.

Reacția companiei nu s-a lăsat mult așteptată. Gabriel Resources a transmis că consideră măsura instituirii sechestrului ca fiind prematură și afectată de nereguli procedurale, anunțându-și intenția de a contesta această decizie în instanță.

Compania a subliniat anterior că dispune de fonduri disponibile în valoare de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (echivalentul a aproximativ 2 milioane de dolari americani) și se așteaptă ca acest sold să fie epuizat până în luna mai a anului 2024, în cadrul activităților curente ale companiei.

De asemenea, compania recunoștea că va avea nevoie de finanțare suplimentară în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a-și continua activitățile pe termen lung și pentru a acoperi nevoile generale de capital de lucru.

România a avut câștig de cauză în dosar

România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), potrivit căreia ţara a avut câştig de cauză, iar reclamanţii au fost obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Hotărârea este întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană„, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

Compania îşi exprima puternicul dezacord faţă de decizia majorităţii, care este complet neconformă cu orice evaluare obiectivă a probelor care au fost prezentate în acest caz, aşa cum este demonstrat de opinie divergentă imperativă a unuia din arbitri, precizau reprezentanții acesteia.