Cladirile construite i regie proprie, sub idrumarea arhitectilor, costa jumatate din pretul celor construite prin firme specializate. O casa mare, o vila, se poate construi i nenumarate variante de pret, i functie de design, constructor si de materialele folosite la elementele de finisaj interior si exterior. in acest moment, pe piata, preturile sunt cuprinse itre 250 USD/mp -pentru o cladire realizata i regie proprie cu materiale obisnuite – si 2.000 USD/mp, pentru una realizata cu finisaje nobile, de import, gen granit, marmura etc., executata de un constructor autorizat.
Maria Seder Neda
Explozia de constructii unifamiliale, de locuit, dupa 1989, a dezvoltat o noua profesie liberala – cea de arhitect. Atributiunile si idatoririle celor care o practica nu au fost itelese prea bine de majoritatea rominilor i acesti zece ani, mai ales ca din Occident au dat valma nenumarate modele si tehnologii – case canadiene, case americane, norvegiene etc. si, din pacate, arhitectii au fost perceputi de populatie si de potentialii clienti drept consultanti, nu executanti propriu-zisi, iar unii dintre acestia au ajuns chiar sa se „prostitueze” si sa faca pentru bani tot ceea ce le cerea clientul.
Adrian Florin Ionasiu, presedinte al Asociatiei Arhitectilor din judetul Timis, afirma ca un client trebuie sa vina la arhitect ca la un doctor, si sa aiba o icredere tot la fel de mare i acesta.
Trebuie sa-i spuna care este „problema” – cum este terenul, unde si cum este amplasat, cite camere doreste, iar arhitectul sa ofere o solutie. Arhitect Adrian Ionasiu sustine ca putinele lucrari de exceptie care s-au executat i ultimii zece ani i Rominia sunt lucrari care au implinit o conjunctura fericita, unde relatia dintre client, arhitect si constructor a fost perfecta si unde beneficiarul a fost deschis catre modern. „La cele mai bune vile nu sunt importante imaginea, suprafetele si costurile si nici dichiseala, design itre ghilimele, ci bunul-gust, inteligenta si profesionalismul solutiilor alese.
Nu neaparat un material scump si masiv – marmura, granit etc iseamna o casa buna. Totul este cum stii sa le imbini itre ele. Poti sa faci o vila ieftina folosind materiale umile – caramida, beton etc.”, adauga Adrian Ionasiu, i calitate de director al firmei Arhitekt studio A.
Colectivul de arhitecti pe care-i reprezinta porneste de la aceasta premisa si poate realiza, sustine Adrian Ionasiu, case frumoase cu 500-600 DM/mp i regie proprie si 800-1.000 DM/mp, executata cu o firma de constructii si cu finisaje moderne de interior, gen geamuri mari de termopan si tavane false.
in cea mai ieftina vila se investesc 200 USD/mp
Locuinta este cel mai scump bun pe care-l stringe omul itr-o viata, „scump” atit ca efort material, cit si ca valoare de suflet. si de aceea, majoritatea rominilor au luat ad literam „este a mea” si au considerat ca au dreptul sa-si „comande” orice – case care sa fie copiate dupa modele din reviste, case care sa arate asa cum viseaza peste noapte sau cum le sugereaza diversi constructori. Numai ca uita un lucru – un specialist trebuie sa decida cum va arata si din ce trebuie construita vila. Un recunoscut arhitect romin, Zoltan Takacs, apreciaza ca asa cum la un autoturism Mercedes lucreaza o echipa de specialisti pentru a-i da forma si toate performantele lui recunoscute, asa si o casa trebuie sa fie gindita si conceputa de un profesionist, de un arhitect i acest caz. Altfel, daca beneficiarul il considera pe acesta doar un meserias care trebuie sa faca itocmai ceea ce i se spune si rezuma atributiile arhitectului la executarea schitelor legale si la semnarea lor, strazilor se impinzesc de constructii kitsch – asa cum s-a itimplatat deja.
Spatiul de locuit trebuie sa asigure confort
in plus, daca nu sunt luate i seama cele mai elementare norme de functionalitate, casa nu va oferi confortul scontat si pot aparea chiar situatii hilare. si exista nenumarate exemple. Printre acestea se afla cazul unui doctor ardelean, care si-a comandat o vila imensa, unde camerele sunt dispuse ca i Muzeul Louvre (se intra din una i alta), asa cum Domnia-sa a vazut i Capitala franceza. Alegerea a fost isa nefericita: dupa un an de la terminarea ei, proprietarul vrea acum sa o modifice, astfel icit sa creeze un minim de intimitate pentru cei care se afla i primele camere. O casa trebuie sa ofere i primul rind un maxim de confort pentru locatari, considera arhitectii, si de aceea sfatul lor trebuie sa fie itotdeauna urmat.
Un exemplu de functionalitate impinsa la maximum este cel al vilelor-tip, propuse de Zoltan Takacs, unde s-a exclus decorativismul si esteticul s-a rezumat la strictul necesar, iar tehnologia folosita a fost cea a panourilor sandvici, de lemn si sistem termoizolant. Preturile sunt scazute – 200-250 USD/mp. Tot vile-tip, cu suprafete de la 150 la 300 mp, pe structura clasica si realizate cu materiale traditionale – caramida, beton etc. – se pot face, dupa modelele aceluiasi arhitect, la 800-2.000 USD/mp, i functie de finisajele interioare. Vile-tip, i microcartiere omogene, de tip occidental, sau vile individuale, unice, care sa poarte amprenta de stil al arhitectului care o concepe? Grea alegere pentru viitorul proprietar, mai ales ca si parerile specialistilor i domeniu, ale arhitectilor, sunt impartite. Cu atit mai mult este mai greu de ales pentru un profan. Cele i micro-cartiere sunt mai ieftine, datorita unor economii pe care le face constructorul, si sunt la moda, dar cele individualizate sunt perene.