Multe dintre efectele asupra mediului, pe care le generează crescătoriile de pui și somonul de crescătorie, sunt date de furajele folosite pentru acestea, sugerează o nouă cercetare, potrivit The Guardian.

Furajele reprezintă cel puțin 78% și, respectiv, 69% din presiunile de mediu ale celor două industrii

Furajele pentru animale oferite găinilor și somonului de crescătorie reprezintă cel puțin 78% și, respectiv, 69% din presiunile de mediu ale industriilor, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology. Oamenii de știință au analizat efectele pe care le au creșterea păsărilor de curte și a somonului asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, poluării cu nutrienți, perturbărilor solului sau oceanului și utilizării apei dulci la nivel global. „Ambele sectoare prezintă modele similare pentru emisiile de gaze cu efect de seră, peste 55% din emisii provenind din activitățile de furajare”, au scris ei.

Autoarea studiului, dr. Caitie Kuempe, de la Universitatea Griffith, susține că, deși creșterea puilor și a somonului este mai eficientă din punct de vedere ecologic decât alte industrii, a fost „surprinsă mai ales de cât de mari sunt cele două amprente ale acestor activități”.

De 55 de ori mai multe emisii

În timp ce creșterea găinilor a necesitat de aproape nouă ori suprafața folosită pentru creșterea somonului (924.000 km pătrați vs 103.500 km pătrați), aceasta din urmă a produs de 55 de ori mai multe emisii. Cercetarea a remarcat și o suprapunere geografică de 85,5% între presiunile de mediu ale industriilor de creștere a puilor și  de somon, în primul rând ca urmare a hrănirii animalelor cu ingrediente similare furajelor. Pe lângă ulei de pește și făină de pește, o crescătorie de somon necesită aproximativ 2,3 milioane de tone de culturi anuale, furaje, în mare parte culturi oleaginoase: soia și grâu. Furajele comerciale pentru păsări conțin în principal recolte, dar puii sunt hrăniți și cu făină de pește și ulei de pește.

SUA, Brazilia și China sunt cei mai mari producători din lume de hrană pentru pui, în timp ce cei mai mari producători de hrană pentru somon sunt Peru, Norvegia și Chile.

„Mâncarea reprezintă una dintre cele mai mari presiuni de mediu asupra planetei și trebuie să încercăm să fim mai conștienți de ceea ce mâncăm”, a spus Kuempel.