Generalul Neil Tolley a luat cuvântul săptămâna trecută în cursul unei conferinţe cu privire la trupele speciale, organizată în Florida de Asociaţiei Industriale a Apărării Naţionale (NDIA).

"După 50 de ani, tot nu ştim mare lucru despre capacitatea şi amploarea acestor instalaţii subterane (nord-coreene). Mijloacele noastre electronice de recunoaştere şi supraveghere nu sunt atât de eficiente cum ne-am dori şi trebuie să trimitem oameni acolo", a afirmat ofiţerul, citat de NDIA pe pagina de Internet.

Aceste instalaţii fiind la adăpost de sateliţii de spionaj, "am trimis soldaţi sud-coreeni şi americani în Nord pentru a desfăşura misiuni speciale de recunoaştere", a adăugat el, potrivit publicaţiei The Diplomat, o revistă specializată în relaţiile internaţionale.

Generalul Neil Tolley a explicat că aceste trupe de comando au fost paraşutate cu minim de echipament pentru a evita ca să fie reperate.

Phenianul a construit mii de tuneluri după încheierea Războiului din Coreea, în 1953. Cel puţin patru a fost săpate sub zona demilitarizată ce marchează frontiera dintre cele două Corei.

"Nu ştim câte mai sunt", a subliniat generalul Tolley, după cum a fost citat de The Diplomat.

Printre instalaţiile militare identificate se află 20 de terenuri de aviaţie parţial îngropate şi mii de posturi de artilerie.  În februarie, agenţia sud-coreeană Yonhap a anunţat că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) sapă cel puţin două tuneluri sub o locaţie afectată testelor nucleare, cel mai probabil pentru a pregăti un nou test.
Colonelul Jonathan Withington, ofiţer pentru afaceri publice pentru Forţele Americane din Coreea, neagă informaţiile. Aceasta a declarat că o parte din declaraţiile generalului Tolley din cadrul unei conferinţe de presă au fost "scoase în totalitate din context".
Sursa: Agerpres