Pana acum, agentii imobiliari care nu erau de buna-credinta puteau fi adusi in fata comisiliilor de disciplina ale UNAI (Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari), dar nu existau reglementari privind pedepsele. „De cele mai multe ori, partile ajungeau la o intelegere in fata consiliului de disciplina si nu era nevoie sa se mearga mai departe, in fata unei instante de judecata”, afirma Petrisor Morar, noul presedinte UNAI si fost presedinte al filialei UNAI Timisoara.
Din aceasta luna a intrat in vigoare Regulamentul de disciplina al membrilor Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliari, prin care sunt prevazute negru pe alb sanctiunile disciplinare in cazul incalcarii Codului etic si standardul eticii corecte, pe care trebuie sa-l respecte membrii uniunii. Amenzile pornesc de zece USD si ajung pana la 1.000 USD, in functie de tipul si gravitatea greselilor. Ca sa nu primeasca amenzi, un agent imobiliar model trebuie sa verifice in amanuntime imobilul a carei tranzactie o intermediaza, sa nu ascunda eventualele ei defecte in fata cumparatorului, sa respecte clauza de confidentialitate, sa nu-si insele patronul, realizand tranzactii in afara agentiei.
De exemplu, prin regulamentul de disciplina, confidentialitatea privind datele clientilor este temeinic aparata (in cazul in care agentul imobiliar este palavragiu si nu respecta acest atribut al tranzactiei primeste o amenda cuprinsa intre 50 si 500 USD). La fel sunt sanctionati si agentii vicleni, care ascund intentionat neregulile unei oferte – case, spatiu de birouri etc si care nici nu trec in contractele de prestari servicii o clauza pentru asumarea acestei responsabilitati (amenzi intre 100 si 500 USD). Tot privitor la relatia intre agent si client mai sunt sanctionate complicitatea agentului la relatii ilicite (pedepsita cu excluderea din uniunea profesionala) si incalcarea partiala sau totala a contractului scris cu clientul.
Atentie insa, toate aceste amenzi le colecteaza UNAI. Clientii pagubiti cand se prezinta in fata comitetului de disciplina al filialei locale a uniunii trebuie sa dovedeasca vinovatia agentului si sa cuantifice prejudiciul. Faptul ca se plang in fata acestui consiliu nu inseamna neaparat ca vor fi despagubiti, dar in cele mai multe cazuri cad la intelegere cu agentii in fata consiliului de disciplina si primesc la sfarsit banii. Faptul ca uniunea ii asculta plangerea si organizeaza o ancheta asupra paratului ofera insa un plus de siguranta tranzactiilor facute prin agentiile membre ale UNAI (care are la aceasta data, in toata tara, 912 agentii imobiliare afiliate si 1.253 agenti atestati). In plus, in viitor vor functiona asigurarile profesionale obligatorii ale agentilor imobiliari, care vor acoperi astfel de prejudicii si din care clientii vor fi despagubiti.    

Amenzile pentru agentii care nu lucreaza corect:

· incalcarea contractului scris cu clientul – 10-500 USD
· nerespectarea confidentialitatii datelor clientilor – 50-500 USD
· ascunderea unor vicii ale proprietatii – 100-500 USD
· complicitatea la tranzactii ilicite -excluderea din UNAI
· furnizarea catre firme concurente a unor date din baza de date a firmei la care lucreaza – 500-1.000 USD si suspendarea pentru trei luni – pana la excluderea din UNAI
· concurenta neloiala fata de alt agent sau firma -10 – 1.000 USD