Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dă amenzi pentru eșecul liberalizării pieței, care ar fi trebuit să funcționeze de la 1 ianuarie. Patru furnizori – Hidroelectrica, Electrica, E.ON și Enel – au fost amendați cu puțin peste două milioane de lei în total. Autoritatea spune că aceste companii nu au respectat reglementările privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei.

ANRE arată că în urma sesizărilor venite de consumatori, a verificat dacă furnizorii au respectat termenele de transmitere a ofertei și de încheiere a contractului, dar și modul în care au funcționat call-centerele.

Sesizări primite din partea consumatorilor

Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică, se arată într-un comunicat.

Au fost verificate următoarele aspecte:

modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.
ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

Amenzi de peste 2 milioane de lei

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei pentru:nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru:nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.
ANRE va continua să deruleze acțiuni  de  control  pe măsură  ce ne vor fi sesizate și alte posibile  încălcări ale reglementărilor incidente procesului de liberalizare și nu numai.

Amenzile intervin în condițiile în care ANRE însăși a fost criticată pentru modul în care a gestionat etapele liberalizării pieței de energie electrică. De la Autoritate a început eșecul și apoi s-a transmis către furnizori, mai ales cei tradiționali. Interesul acestora era de a ține captivi consumatorii, dacă se poate în serviciul universal, servit la un preț usturător.

Autoritatea a fost cea care a anunțat deciziile abia în decembrie. Și dacă lucrurile mergeau lent de la reglementator, companiile nu aveau de ce să se grăbească. Amenzile sunt menite acum să îmbunătățească imaginea, dar realitatea este că doar 36% dintre consumatorii casnici sunt trecuți în condiții de piață concurențială. Și când cota este de 1 la 3 într-un proces care ar fi trebuit să fie foarte bine comunicat din vreme, și nu în perioada Crăciunului, atunci este un eșec uriaș care ar trebui plătit.