Actul normativ elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ce modifică o HG din anul 2000 privind imitaţiile de produse alimentare care prezintă riscul de a pune în pericol sănătatea sau securitatea consumatorilor, prevede sancţiuni dure pentru comercializarea unor produse care imită alimentele.
“Produsele care imită produsele alimentare, sunt cele care, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau mărime atractive pentru consumatori, în special pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţa, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot provoca rănirea, intoxicarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obstrucţia aparatului digestiv”, potrivit iniţiatorului.
HG precizează că amenzile pentru comercializarea, importul, producerea şi exportul unor asemenea produse vor fi cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei.
ANPC justifică aceste sume prin faptul că “prin majorarea minimului amenzii contraventionale de la 70 la 100 şi a maximului amenzilor contraventionale de la 1.000 lei la 3.000 lei sancţiunea devine proportională şi efectivă raportată la gradul de pericol social al faptei”.