În comunicatul scris transmis de la biroul Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, se subliniază că singura opţiune în Libia este o soluţie politică negociată.

În comunicat se atrage atenţia asupra faptului că toate părţile şi-au asumat angajamente importante în Procesul de la Berlin, ce se desfăşoară sub egida Naţiunilor Unite, angajamente ce trebuie transformate în paşi concreţi.

În comunicat se mai arată că Uniunea Europeană va continua dialogul cu toate părţile, atât internaţionale, cât şi regionale, şi se precizează: „Actorii regionali din Libia trebuie să pună capăt apelurilor privind trecerea la acţiune.

Intensificarea confruntărilor

Ameninţările cu privire la intervenţia militară sunt periculoase şi pot favoriza intensificarea confruntărilor şi a tensiunii între părţile aflate în conflict în Libia.”

Parlamentul egiptean a adoptat o hotărâre prin care se acordă autorizare preşedintelui Abdel Fattah el-Sisi pentru „a interveni în Libia”.

Libia a reacţionat faţă de această decizie şi a anunţat că „Acordul adoptat ieri de Parlamentul egiptean prin care forţele armate sunt trimise în afara frontierelor este o declaraţie de război la adresa Libiei, Ligii Arabe şi o încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite.”, conform turkiyegazetesi.com.tr.