Ambasada Turciei la Bucureşti a transmis, luni, mulţumiri României pentru ajutorul acordat în urma cutremurului devastator care a ucis, potrivit ultimului bilanţ, peste 3.000 de persoane. Instituţia face apel şi pentru colectarea de donaţii.

Apel pentru strângerea de donații

Ambasada Turciei la Bucureşti a transmis mulţumiri României pentru echipa de intervenţie, formată din aproape 60 de persoane, care a fost trimisă să ajute la căutarea victimelor.

„Mulţumim, România! Nu vom uita niciodată ajutorul vostru preţios. (…) Apreciem eforturile lor şi le dorim mult succes”, a transmis Ambasada Turciei.

Instituţia, dar şi Ambasada României în Turcia, face apel pentru strângerea de donaţii: „Persoanele care doresc să vină în sprijinul Autorităţii pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia, în intervenţia de căutare şi recuperare a persoanelor afectate de cutremurele de azi, pot face acest lucru printr-o donaţie direct pe site-ul AFAD, accesând pagina: https://www.afad.gov.tr/depremkampanyasi2”.

Totodată, cele două ambasade au distribuit pe paginile de socializare link-urile instituţiilor care pot oferi informaţii despre starea drumurilor şi autostrăzilor din ţară.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8, s-a produs, luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

A fost urmat apoi, în jurul prânzului, de o replică aproape la fel de puternică, de magnitudine 7,5. Bilanţul victimelor depăşeşte 3.000 de morţi în ambele ţări.

Echipa RO-USAR a ajuns în Turcia la Hatay

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată oraşului Antakia, a informat marţi dimineaţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Aceasta este prima zonă pe care autorităţile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă – AFAD, cu responsabilităţi clare în gestionarea situaţiei generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.

Salvatorii români au început să construiască baza de operaţii, concomitent pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, marţi dimineaţa, înainte de a începe deplasarea către locaţia bazei de operaţii stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri cu doi câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaştere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidenţială afectată de cutremur.