Iulian Iancu conduce Comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților. Potrivit unei analize a G4Media, el a fost unul dintre oamenii-cheie din PSD care au instrumentat modificarea legislației ce a avut ca rezultat plecarea companiei americane ExxonMobil.

Sursa citată amintește că nora sa s-a angajat la ANRE, autoritatea care reglementează domeniul energiei, instituție controlată chiar de socrul său.

De asemenea, în trecut, comisia parlamentară condusă de Iulian Iancu a amânat deseori proiectul de lege offshore, absolut necesar pentru startul producției de gaze din Marea Neagră. El e considerat unul dintre cei mai influenți politicieni PSD în tematica energiei.

A candidat la parlamentarele din 2016 în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. Iancu s-a remarcat în trecut prin mai multe atacuri la adresa companiiloir energetice dar şi la adresa Marianei Gheorghe, CEO Petrom la acel moment. Iancu a fost acuzat în mai multe rânduri că face jocurile Gazprom.