Cei mai de încredere trei jurnaliști TV din România sunt Cristian Tudor Popescu (37%), Ion Cristoiu (34%) și Alessandra Stoicescu (31%). Aceste date sunt desprinse dintr-un sondaj Sociopol, realizat în martie 2019, temele analizate fiind notorietatea, încrederea și evoluția în timp a încrederii în formatorii de opinie TV.
Ierarhia primilor 10 cei mai de încredere jurnaliști TV este completată de Mihai Gâdea (29%), Victor Ciutacu (25%), Andreea Crețulescu (24%), Mircea Badea (23%), Bogdan Chirieac (22%), Dragoș Pătraru și Răzvan Dumitrescu (ambii 20%).
În ceea ce privește posturile tv, Antena 3 este televiziunea de știri cu jurnaliștii cei mai de încredere. În medie, un sfert dintre români au încredere în jurnaliștii TV măsurați ai acestui post. Cele mai de încredere vedete TV ale acestui post sunt Alessandra Stoicescu (31%), Mihai Gâdea (29%) și Mircea Badea (23%).
Pe locul doi se situează România TV. În medie, o cincime din români au încredere în moderatorii TV măsurați ai acestui post. Victor Ciutacu (25%) este cel mai de încredere jurnalist România TV, urmat îndeaproape de Andreea Crețulescu (24%).
Moderatorii TVR 1 măsurați prezintă un nivel mediu de încredere de 10%. Un singur jurnalist al acestui post reprezintă o încredere ridicată. Este vorba de Dragoș Pătraru (20%). La fel și la Realitatea TV, unde există un nivel mediu de încredere, de 11% iar Rareș Bogdan este singurul care are o cotă ridicată (19%).
Nivelul mediu de încredere în analiștii politici măsurați este unul ridicat. În medie, un sfert dintre români au încredere în aceștia, nivel comparabil cu cel al jurnaliștilor TV de la Antena 3. Cristian Tudor Popescu este pentru al treilea an la riând jurnalistul TV în care românii au cea mai mare încredere (37%). El este urmat îndeaproape de Ion Cristoiu, care cu nivelul de încredere de 34% depășește tot pentru al treilea an la rând toți moderatorii TV măsurați. Podiumul analiștilor TV de încredere este completat de Bogdan Chirieac (22%).
Sondajul a fost realizat în perioada 25 februarie – 8 martie 2019, are o marjă de +/- 3.2% (la un nivel de certitudine de 95%) iar volumul eșantionului este de 1002 cazuri. Metoda de culegere a datelor s-a făcut prin interviuri telefonice (CATI).