În cadrul podcastului lui Ionuț Cristache de pe canalul de Youtube HAI România, jurnalistul Ion Cristoiu a spus care este diferența principală între el și colegul său de breaslă, Cristian Tudor Popescu.

CTP a contribuit la decăderea presei românești

Ion Cristoiu consideră că CTP a contribuit la decăderea presei românești, cultivând presa activistică.

„Eu sunt un mare admirator al spațiului public francez. Acolo dacă unei femei îi fuge firul de la ciorap în timp ce coboară scările la metrou se face o dezbatere, cu specialiști, care analizează dacă de vină sunt scările, ciorapul, picioarele… Sunt fascinat de exploatarea faptului.

Revenind, diferența dintre mine și dl Cristian Tudor Popescu este că el le știe pe toate, eu nu știu nimic. Eu am luat în serios și textul lui Hellvig, deși puteam să-l expediez. Caut în textele pe care le citesc să văd dacă sunt idei interesante.

Din nefericire, dl Cristian Tudor Popescu a contribuit la această decădere a presei românești pentru că a cultivat presa activistică, pe care eu nu am suportat-o niciodată, că e bolșevică sau ecologistă, toți simt nevoia să ia atitudine și să fie de o parte sau de alta a baricadei.

Așa este și nenorocirea cu acest război – eu vreau de la presă, cea mare, adevărul. Dar lasă-mă pe mine să judec, nu îmi spune că poporul ucrainean este eroic, că antenele de pe ambasada Rusiei din Chișinău spionează… Aici, cea mai mare jignire adusă cetățenilor occidentali, inclusiv nouă, prin democrație este ipoteza de lucru a manipulării, anume că suntem tâmpiți. Vii și ne spui despre antene… Eu nu suport chestia civică, eu încerc să explic fenomenul corupției nu să lupt împotriva ei, asta o fac luptătorii, dar merită discutat.”, a explicat acesta.

Situația presei din ziua de astăzi

Jurnalistul a vorbit, de asemenea, despre situația presei de astăzi.

„Ceea ce m-a făcut să mă delimitez de presa actuală este credința care există la marea majoritate a ziariștilor de azi că a face presă este tot una cu a face ciorbă. Eu fac presă din 1967, pentru mine meseria de gazetar a fost cea mai mare din lume. La ei, observați – la fel de bine pleacă și se duc la partide. Ori, dacă sunt gazetar, nu mă duc să fiu consilierul nimănui. O altă caracteristică – trec de la o televiziune la alta cu o viteză uimitoare. Nu poți să fii la Antene, apoi să te duci la Digi, apoi la B1, apoi la Alpeh News. Meseria de gazetar nu este pentru ei cea mai tare din lume și din această cauză ea se confundă de către ei cu angajatul la ziar.

Apoi, ziaristul nu are program – la 12 noaptea sunt tot ziarist, nu mi se termină programul la ora 16. Experiența mea de viață spune că vin și banii dacă ești serios.

Chiar și acest Club de presă care s-a înființat nu face nimic pentru istoria presei, ar trebui să avem o organizație în acest sens. Dacă eu îi cultiv tânărului o imagine, în care îi spun că atunci când a intrat în presă a intrat într-un salon unde este Eminescu, Mile, Șeicaru… Dar dacă pentru el ori că lucrează la jurnal, ori partid este același lucru.

El vrea să fie pe baricade, să lupte pentru ceva, să apere ceva.

Ziaristul nu luptă și nu are emoții.

Ziaristul transmite Apocalipsa până când moare, nu are emoție. Iar dacă învie, prima oară sună la redacție și dă breaking news în exclusivitate „Am înviat!”.”, a conchis Ion Cristoiu.