Am făcut de curând un an de când bursa merge numai pe scădere. Ca orice investitor, am încercat să aflu unde am greşit în analiza fundamentală, deoarece, în ultimii doi ani, pe baza ei am luat deciziile investiţionale (ceea ce a fost o greşeală, analiza tehnică a arătat clar că trebuia ieşit din acţiuni încă din august anul trecut.) Am început să-mi pun întrebări, de ce am scăzut şi cåt o să ne mai ţină. După mai multe luni de depreciere şi după un studiu tehnic al pieţelor mature din ultimii 30 de ani, am ajuns la o concluzie dureroasă pentru piaţa de capital şi pentru buzunarele investitorilor de la bursă. Anume, mai urmează o perioadă de cel puţin 12 luni de trend descendent la BVB.

Motivul este simplu. Cei care ies din acţiuni, de aproape un an deja, încă mai au de lichidat participaţii, iar cumpărătorii nu se înghesuie deocamdată pentru că ştiu că vor cumpăra şi mai ieftin. Vånzătorii de acum sunt în piaţă de mulţi ani, ceea ce înseamnă că au în continuare profit. Dacă nu de 200%, au de 100%. Pånă cånd aceştia nu îşi vor lichida complet portofoliile, piaţa nu o să se liniştească. Pentru a creşte, avem nevoie de cumpărători cu potenţial financiar. Adică, fonduri străine de investiţii sau investitori instituţionali. Investitori care nu vor intra acum în pieţele de capital din Europa de Est, deoarece aici sunt probleme la nivel fundamental, iar ei preferă investiţiile cu risc zero (bonduri, aur etc.) Drept pentru care, momentan, suntem aici doar noi, cei care cred în continuare în piaţa de capital sau care şi-au programat investiţiile pe timp îndelungat, de 3-5 ani.

Personal, nu mă aştept la nimic bun de la piaţa de capital în următoarele 18 luni şi nici în revenirea ei nu cred. Cel puţin, nu înainte de a se linişti apele la nivel mondial, adică pe la sfårşitul lui 2009 sau începutul lui 2010, dacă ne luăm după ciclurile mari bursiere. Astfel încåt eu am luat o pauză în care să aprofundez analiza tehnică, iar acţiunile pe care le mai deţin la emitenţi BVB le voi vinde cånd voi ieşi la pensie sau le voi lăsa moştenire copiilor.

Am luat această decizie din cauza imaturităţii pieţei noastre de capital, din cauza lichidităţii reduse şi a absenţei emitenţilor mari şi puternici.

Urez multă răbdare investitorilor de la BVB din toate colţurile lumii, deoarece o să vină soarele şi pe aleea noastră, chit că nu ştiu cånd. Şi vă mai urez investiţii inspirate, de orice fel ar fi ele.