Daca nu stiti incotro sa va duceti si unde sa intrebati, aveti sanse de turism extrem. Principalele arme ale birocratiei in lupta cu cei care vin la ghiseu si pun aiurea tot felul de intrebari naive sunt bombardamentele cu informatii lungi si nefolositoare si evitarea raspunsurilor scurte si utile.
In cazul in care ti-ai schimbat datele din buletin sau adresa si acest lucru nu figureaza la Politie, TVR, circa financiara etc., te poti trezi ca platesti facturi in plus sau ca ti se intrerupe contractul de cumparare in rate pentru ca nu ai platit la timp. E mult de alergat chiar si pe unde nu ar fi deloc nevoie. La circa financiara de sector, ca sa luam doar un exemplu din lunga campanie pe care vei fi nevoit sa o duci, schimbarea numelui si adresei apare automat, in cazul in care ai facut demersurile necesare la Politie. Dar nu ai de unde sa stii acest lucru, te gandesti ca nu ti se va inregistra vreo plata pe noul nume, asa ca incepi campania printr-un inofensiv telefon. Functionara de la circa sectorului 4 nu intelege ce vrei si mai ales nu are timp. Tu trebuie sa vii acolo, direct la marele ghiseu. La poarta, coada mare; inca mai e brambureala cu impozitul pe venit. Sectia e inchisa, uitasem sa intreb programul, care e in fiecare zi altul. Se deschide peste o ora si ceva, la 16.00. Ma intorc maine, poate scap macar de coada. Nu scap, dar ajung in sfarsit la ghiseu. Se pare ca orice ai intreba pe la administratiile financiare, ti se raspunde sau esti intrebat tot despre impozitul pe venit. Peste tot sunt afise cu impozitul pe venit. Sa vii cu intrebari despre inregistrarea schimbarii numelui nu s-a mai pomenit pe-aici. Functionara ma trimite la primarie: „Probabil acolo; la noi doar daca aveti venituri; sa le declarati neaparat”.
Incerci sa te lamuresti despre ce trebuie facut, telefonic, pe la alte administratii de sector. Dar numerele sunt greu de aflat, sunt multe interioare, suni la 411.77.79, ti se recomanda 410.03.35, acolo ti se dicteaza 411.77.79 si daca nu esti atent o tii tot asa… La „931” primesti un numar care se dovedeste a fi de la Trezorerie, apoi un numar de la administratia centrala, unde te intreaba de ce nu suni la sector, dar iti fac legatura la un interior „unde probabil nu mai e nimeni la ora asta”. Totusi, raspunde cineva care, avand in vedere si faptul ca probabil se grabeste, ofera informatia: nu era nevoie sa inregistrezi nimic la nici o circa financiara.
Dar in cazul in care chiar trebuie sa te inregistrezi, sa aduci acte si sa completezi formulare, lucrurile sunt ceva mai complicate. La schimbarea numelui ca urmare a casatoriei sau la schimbarea adresei se schimba automat si cartea de identitate. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergei la sectia de politie de care apartii si sa iti notezi de pe afisele de pe pereti toate actele pe care trebuie sa le aduci. La intrarea intr-o sectie din sectorul 4, politistul ma intreaba ce vreau, apoi daca am facut armata. Imi arata un ghiseu, la care sunt intrebat daca stiu sa citesc. Mai incerc o data: mi-am schimbat adresa, ce am de facut? „stiti sa cititi?”