1. A ramas Internetul pentru cosmonautul Dumitru Prunariu singura cale de sondare a spatiului cosmic?
Mi-a facut o placere deosebita sa sondez spatiul cosmic la el acasa. Acum, pentru mine, spatiul cosmic reprezinta, pe langa nostalgia a opt zile care au intrat in istorie, revelatia a numeroase informatii de specialitate. Sursa de informatii de acest gen o reprezinta revistele de specialitate sau de documentatia furnizata cu ocazia numeroaselor manifestari internationale de profil.

2. Care sunt adresele de Internet pe care le frecventati in mod frecvent?
In primul rand, as aminti marile portaluri pe care le folosesc pentru e-mail si messanger. Pe langa www.rosa.ro, unde intru pentru a verifica informatiile introduse de subordonati, referitoare la activitatea Agentiei Spatiale Romane, vizitez si adresele a o serie intreaga de alte agentii spatiale, precum www.nasa.gov, www.esa.int, www.cnes.fr, www.asi.it, www.space. gc.ca sau www.space-explorers.org, pentru informatii privind singura asociatie profesionala a astronautilor, din care fac si eu parte. Vizitez, de asemenea, site-uri de enciclopedii, dictionare si, desigur, www.dw.ro si www.prunariu.net, care sunt direct legate de familia mea.

3. Obisnuiti sa accesati Internetul de pe calculatorul de la birou, de pe cel de acasa sau de pe alte terminale (palmtop, telefon mobil)?
Am acces nonstop la Internet, atat la birou, cat si acasa. Chiar si cand sunt in deplasare, foarte rar trece cate o zi fara sa accesez Internetul, sau cel putin sa-mi verific e-mailurile. O serie de site-uri le pot accesa si de pe telefonul mobil, dar aici am ramas putin in urma cu tehnologia.

4. Ce accesorii folositi pe langa calculator?
Cred ca banalele printere alb/negru cu laser sau color cu jet de cerneala sunt de la sine intelese. Scanner-ul si camera foto digitala sunt alte echipamente pe care le folosesc des impreuna cu computerul. Uneori imi prelucrez pe computer si imaginile video digitale. Insa, fara un hard disk suplimentar, portabil, ma descurc greu. Imi salvez fisierele voluminoase pe CD-uri.

5. In calitate de profesor, cum vedeti viitorul e-learning (mediatizat din ce in ce mai mult si la noi)?
Materialele pentru e-learning trebuie sa aiba o structura diferita fata de materialele predate de profesori la scoala. Trebuie sa fie mai simplu expuse si mult mai explicite, chiar daca asta implica serii mai lungi, pentru ca vor putea fi accesate si se doreste sa fie intelese de catre un spectru larg de potentiali „studenti”.