Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că a transmis o îndrumare procurorului general pentru intensificarea activității de combatere a drogurilor.

„Am transmis o îndrumare Procurorului General, Alex Florența, pentru ca Ministerul Public să intensifice activitatea de combatere a formelor de criminalitate care privesc sfera ilicitului de droguri. Planurile de acțiune trebuie să vizeze și componenta de recuperare a prejudiciului”, a transmis Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.

Alina Gorghiu, despre combaterea fenomenului drogurilor

Alina Gorghiu a susținut că datele recente de la DIICOT confirmă că lupta împotriva fenomenului drogurilor necesită efort comun. Potrivit ministrului Justiției, numai ieri, 24 august, șapte persoane persoane au fost reținute în Constanța. Ele sunt acuzate de trafic de droguri, trafic de persoane, spălare de bani.

„4.665 de dosare au fost soluționate în 2023, deși efectivul de procurori este foarte redus. Ca să se înțeleagă situația bine: în Secția de combatere a traficului de droguri din structura centrală a DIICOT lucrează doar 14 procurori. Care au în lucru 7.000 de dosare pe droguri din care 2.700 au fost deschise în primele 6 luni”, a arătat Ministrul Justiției.

Campanie de informare pe „Legea Anastasia”

Alina Gorghiu a ținut să vorbească, în urmă cu câteva zile, despre numărul mare de cazuri penale care au legătură cu drogurile. Ministrul Justiției are în vedere o campanie de informare pe „Legea Anastasia”. Ea își dorește ca legea să fie înțeleasă de toată lumea.

„În România este un număr foarte mare de victime ale accidentelor rutiere iar, pe de altă parte, evoluția numărului de fapte penale aflate în legătură cu drogurile este alarmantă. În momentul de față, circa jumătate dintre cei aflați în evidența serviciilor de probațiune sunt persoane condamnate pentru infracțiuni la regimul circulației, în special ”Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (art.336 CP) și ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (art.335 CP)”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a explicat că acesta a fost și motivul pentru care Parlamentul a modificat legea. Ministrul Justiției a explicat că astfel de accidente au ca rezultat tragedii imense. Aceasta a enumerat, drept exemplu, familii distruse, destinele frânte ale unor tineri, costuri materiale pentru acoperirea prejudiciilor, tratamente medicale sau proceduri judiciare.

droguri
Droguri/SURSA FOTO: Dreamstime

Canabisul este cea mai consumată substanță

Ea a mai spus, anterior, că cel mai consumat drog în România este canabisul. Potrivit acesteia, peste un milion de tineri consumă această substanță. În primele șapte luni ale anului, la DIICOT, au fost înregistrate 6.000 de dosare pentru trafic de droguri.

Alina Gorghiu a declarat că, potrivit unui raport european privind consumul de droguri, România se află în a doua jumătate a clasamentului sub acest aspect. Astfel, ne se situăm „relativ bine” în clasamentul privind consumul de droguri, dar acest lucru nu presupune că nu se pot produce tragedii.