Borşul are numeroase beneficii pentru organism, însă trebuie să fie pregătit în casă, deoarece produsele din comerţ pot conţine aditivi ce pot altera calitatea nutriţională a acestuia. Borșul este bogat în minerale, vitamine şi enzime.

Aștfel, indiferent dacă vrei să faci o cură sau să foloseşti borşul numai în mâncare, reţeta ideală ­este cea făcută în casă.

Borşul este eficient dacă vrei să slăbești. Datorită proprietăților sale, stimulează digestia şi arderea grăsimilor.

Borşul de casă este sărac în calorii, dar are o cantitate generoasă de calciu, ceea ce înseamnă că poţi slăbi rapid. Drojdia care contribuie la fermentarea tărâţelor este şi ea benefică pentru silueta ta, deoarece conţine enzime care descompun rapid mâncarea consumată şi îţi detoxifică organismul de grăsimile rele.

Și în frumusețe este des folosit, mai ales pentru măști ale tenului uscat. Poți să prepari o asemenea masca amestecând borș cu alte ingrediente benefice pentru ten precum: tărâțe, avocado, banană, ou. Aplică masca pe baza de borș pe tenul curat și las-o să acționeze în jur de 20 de minute, apoi indeparteaz-o cu apă călduță. Folosește o asemenea masca o dată pe săptămâna pentru menținerea tenului frumos și sănătos.

Beneficiile consumului de borș

Boli respiratorii cronice – bronşită, astm, sinuzită – două căni de borş băute zilnic ajută la vindecarea acestor boli şi mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele.

Adjuvant în tuberculoză – se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Câteva substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Indigestie, vomă – se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar sau un pahar de borş.

Oboseală cronică – se bea un sfert sau o jumătate de litru de borş dintr-o dată pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.

Reglează glicemia, în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.

Curată ficatul, fierea, rinichii și colonul – Cură se ține două săptămâni, timp în care se bea câte o cană de borș pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cană cu borș se adaugă o jumătate de linguriță de pulbere de pelin.

Borșul natural ajută și la scăderea tensiunii, nivelului colesterolului și al glicemiei. Specialiștii în nutriție îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci care suferă de infarct miocardic, hiptertensiune arterială și alte boli de inima.

Borşul are şi contraindicaţii pentru persoanele cu probleme gastrice. Acestea ar putea să nu îl tolereze.