Ce a precizat președintele Sindicatelor din Industria Alimentară

“Este greu să dau un procent acum, dar este cert că această criză politică din România și deprecierea cursului valutar va influența foarte mult costurile și prețurile produselor alimentare.

Importăm o cantitate foarte mare de carne de porc, fiind consumatori recunoscuți, undeva la 85 spre 90%, procent care se datorează pestei porcine din România. Pe de altă parte, vom importa grâu de panificație neavând capacitatea și nici posibilitățile financiare să aprovizionăm societățile de morărit și panificație cu materie primă de la o recoltă la alta – am exportat toată cantitatea de grâu, acum vom importa cantitate de grâu necesară pentru perioadă următoare și influența cursului valutar se va vedea. Se scumpește pâinea, sigur că da.

Importăm legume și fructe de la sfârșitul lui octombrie și până undeva la sfârșitul lui martie, deci prin aceste importuri, fie că discutăm despre euro, fie că discutăm despre dolar, prețul va fi influențat și, având doar câțiva jucători pe piață, vor profita de această situație”, a spus Dragoș Frumosu, în emisiunea News Magazine, moderată de Mihaela Bîrzilă.

Euro a crescut, din nou, vineri

În ultima şedinţă valutară din această săptămână, Banca Naţională a afisat un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, în creştere cu 0,40% faţă de şedinţa precedentă, când un euro era cotat la 4,7834 lei.

Dolarul american a fost cotat de BNR la 4,4462 lei, în creştere cu 0,35% faţă de şedinţa de joi, când dolarul valora 4,4307 lei.

Și preţul gramului de aur a crescut, vineri, până la un nivel record de 233,5122 lei, faţă de 229,4268 lei în şedinţa de joi.