PSD și PNL, candidați comuni la alegerile europarlamentare?

Potrivit lui Alfred Simonis, încă nu se discută dacă vor exista candidați comuni ai celor două partide. Cel puțin nu în județul Timiș, unde și-a anunțat intenția de a candida la alegerile locale.

„La alegerile locale nu există înțelegere în acest moment între PSD și PNL în niciun județ. Faptul că niște oameni în urma unor ani de factură între administrație locală și administrație județeană au luat acestă decizie nu poate decât să mă bucure și să fiu plin de speranțe că în viitor vom face mult mai multe lucruri împreună.

Suntem într-o formulă atipică în Timiș de aproape trei ani suntem tot la guvernare împreună. Veți vedea în zilele următoare primari PNL și a altor partide care vă vor spune că singura ușa deschisă a fost la PSD în acești ani pentru orice problemă indiferent de culoarea politică a primarilor.

Nu e vina noastră că o adunătură de incompetenți au condus județul Timiș și partidul concurent și au ajuns în punctul în care și-au dorit să plece de acolo. Nu are nicio legătură guvernarea. Știți relațiile noastre reci între PNL și PSD la nivel local. Ce se întâmplă la nivelul Coaliției, asumarea unui angajament pro-european, a unei liste comune pentru Parlamentul European nu impactează aproape deloc alegerile locale”, a declarat el, potrivit Gândul.

Președintele interimar al Camerei Deputaților afirmă că în județul Timiș există numeroase dificultăți în comunicarea cu conducerea liberală.

„Alfred Simonis va vota ca și toți ceilalți colegi ai mei, cred, cu candidatul partidului social-democrat. … Știți că partidele sunt conduse de oameni. Fiecare partid are oameni buni și mai puțini buni. Întâmplarea face că la Timiș cei de la PNL să fie mai puțini buni.

Nu e vina mea, nu e vina noastră că nu găsim cale de comunicare, nu e vina celor doi primari de la PNL și a altora că în trei ani și jumătate de când au câștigat alegerile în Timiș nu au reușit să găsească punți de comunicare cu conducerea partidului național liberal”, a spus șeful PSD Timiș.

Simonis afirmă că atât PSD, cât și PNL au reușit să asigure o guvernare eficientă și să promoveze stabilitatea.

„Coaliția de guvernare are cu totul și cu totul alte obiective decât primăriile din comune, oraș sau consilii județene, are treabă cu Guvernarea României și ne place, nu ne place în acești doi ani și jumătate a existat stabilitate. Anumite proiecte s-au deblocat, bineînțeles că se poate mai bine de fiecare dată, dar România are nevoie de stabilitate în acest moment și Guvernarea aduce stabilitate.

Lista comună de la europarlamentare este despre acest lucru, despre stabilitate, un parcurs pro-european, pro-Occidental al României, față de extremism, sovietism și alte curente prezente pe scena politică românească”, a declarat acesta.

Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca 1
Liderii PNL și PSD / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Alfred Simonis nu va sprijini un candidat PNL în județul Timiș

Liderul PSD Timiș a declarat că nu va sprijini un candidat al PNL în județul unde este deputat. A precizat, de asemenea, că este crucial să existe un candidat din partea PSD care să continue proiectele demarate în acea zonă.

„Cu siguranță PSD Timiș nu va susține doi candidați ai PNL la funcția de primar și președinte al CJ Timiș ca să fie clar, apropo de visele pe care le avea domnul Nica în urmă cu ceva timp, între timp s-au estompat. În ceea ce privește declarațiile, nu am văzut pe nimeni să spună că unii sunt nenorociți și alții sunt nu știu cum. Eu îmi doresc să continuăm proiectele pe care le avem în județul Timiș.

În acești ani de zile și în următorii vor intra sume imense de bani în urma proiectelor pe care am reușit să le accesăm și să obținem finanțarea pentru ele, că vorbim de Institutul Oncologic care se va debloca în perioada următoare, că vorbim despre stadionul Dan Păltinișanu cu care avansăm, în fiecare săptămână mai obținem o victorie, că vorbim de centura de sud sau cea de vest, că vorbim de gară, că vorbim de aeroport care va fi inaugurat la finalul lunii viitoare, că vorbim de cale ferate, miliarde de euro investiții în județul Timiș care au venit din surse guvernamentale în urma unor lupte”, a afirmat acesta.

Atunci când a fost întrebat dacă o posibilă candidatură pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș ar reprezenta un pas înapoi sau un sacrificiu, Alfred Simonis a răspuns:

„Pentru un timișean, cea mai mare onoare pe care poate să o aibă este aceea de a conduce de a fi primar, în municipiu, reședință de județului în care sunt născuți sau al CJ Timiș. Nu poate fi considerat un sacrificiu sau un regres în niciun fel. E un regres din punct de vedere al rangului dacă doriți. Ar fi o onoare pentru mine să pot ocupa una din cele două funcții și să își dorească timișorenii sau timișenii să mă voteze într-o astfel de funcție, necontând rangul.

Pot să vă spun în schimb că Timișul are nevoie de oameni capabili și la nivelul administrației locale pentru a duce mai departe la bun sfârșit sumele de bani pe care le-am adus în Timiș, pentru că dacă vom continua cu incompetenți îmi veți reproșa mie că degeaba am adus finanțarea că nu s-a făcut proiectul.

E nevoie ca după 33 de ani de la revoluție timișenii să se întrebe dacă nu cumva a venit momentul să încerce și cu PSD dacă doriți, pentru că am văzut cum a fost cu ceilalți”, a declarat președintele interimar al Camerei Deputaților.

Calendarul alegerilor de anul acesta

Amintim că miercuri, pe 21 februarie, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii coaliției PSD-PNL, au anunțat că alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie, în timp ce alegerile prezidențiale vor fi amânate până în septembrie, cu primul tur pe 8 septembrie și al doilea tur pe 22 septembrie.

Data pentru alegerile parlamentare este stabilită pentru 8 decembrie. Ciolacu și Ciucă au justificat această decizie prin acordul pentru consolidarea alegerilor locale și europarlamentare, precum și pentru adoptarea unei strategii comune și a unor liste de candidați la europarlamentare. Ei au subliniat că acest aranjament urmărește stabilitatea națională și coerența în guvernare.

Alegerile locale vor fi organizate de fiecare partid în parte, în timp ce la alegerile europarlamentare va fi prezentată o listă comună. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor avea loc conform calendarului obișnuit. Mai multe puteți afla aici.