Alexandru Rafila a vorbit despre cazurile persoanelor depistate infectate cu coronavirus, dar s-a referit și la cazul tinerei de 27 de ani care a uimit întreaga țară.

Aceasta a încetat din viață răpusă de COVID-19, dar avea și alte probleme grave de sănătate.

Patologiile considerate vulnerabile

„80% dintre cazuri sunt forme ușoare sau medii. Probabil ca avea diabet din copilărie. Persoanele cu diabet 1 sunt foarte expuse la aceste îmbolnăviri. Îmbolnăvirea în marea majoritate a cazurilor este ușoară, asimptomatică. Acest lucru nu se întâmplă la persoane cu boli cronice. Printre patologiile considerate vulnerabile sunt hipertensiunea, diabetul sau afecțiunile pulmonare cronice. Pacienții care primesc diverse tratamente care diminuează capacitatea organismului de a răspunde, reprezintă de asemenea, categorii de risc”, a transmis Alexandru Rafila la Digi24.

Capacitatea de testare va fi gata până la atingerea perioadei de vârf

„La nivel național suntem undeva în jur de 2000 de teste/zi. Probabil ca o să reușim să dublăm această capacitate într-un interval de 10-12 zile. Scenariul ideal este să poți să testezi persoanele simptomatice, să poți sa testezi cat mai mult din contactele acestora. Oamenii se îmbolnăvesc în continuare în România de boli care nu au niciun fel de legătură cu coronavirus. Acești oameni trebuie tratați și operați. Trebuie sa găsim o prioritizare care trebuie să țină cont de fiecare situație in parte. Trebuie să găsim un echilibru. Perioada de vârf va fi la începutul lui mai”, a adăugat președintele Societății de Microbiologie.