Potrivit ministrului Sănătății, discuțiile au avut loc în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a vicepremierului Marian Neacşu.

”S-a ajuns la o înţelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale şi a unor măsuri de reformă a activităţii personalului din sănătate”, a afirmat acesta la Palatul Victoria, după discuțiile cu reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară.

Oficialul a adăugat că înţelegerea prevede realizarea de modificări şi completări a Ordonanţei 63/2023, care să permită plata integrală a indemnizaţiilor şi sporurilor prevăzute în legea 153 din 2017 şi completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariale.

Termenii înțelegerii cu sindicaliștii

Alexandru Rafila a spus, totodată, că printre propunerile agreate se numără identificarea soluţiilor de acordare a drepturilor salariale pentru toate categoriile de personal care îşi desfăşoară activitatea în ture, finalizarea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sănătate, prin soluţionarea propunerilor Federaţiei Solidaritatea sanitară, referitoare la recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru sub forma pauzei de masă de 30 de minute, care să fie inclusă în timpul de lucru.

De asemenea, s-a ajuns la un acord privind ”recunoaşterea dreptului de păstrare a concediului de odihnă neefectuat şi a orelor nerecuperate şi neplătite şi recunoaşterea ca stagiu de cotizare suplimentar a timpului de lucru desfăşurat în gărzi şi împlinirea stagiului maxim de cotizare, precum şi identificarea unei soluţii privind excluderea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% pentru fiecare ordonator de credite aferente sporurilor acordate”.

”Acestea sunt câteva elemente, am avut o discuţie tehnică, împreună căutăm să corectăm anumite prevederi care limitează acordarea sporurilor prevăzute în ordonanţa 63 şi cred că a fost o discuţie bună, a fost deschisă, sinceră”, a precizat ministrul.

O altă întâlnire se va organiza săptămâna viitoare, pentru punerea în practică a propunerilor

Alexandru Rafila a mai anunțat că o altă întâlnire se va organiza săptămâna viitoare, în vederea punerii în practică a acestor propuneri.

„Vreau să spun că nu s-au rezolvat în sensul elaborării unui document, act normativ.

Ele trebuie să urmeze o procedură normală, care să permită modificarea legislaţiei şi punerea în aplicare a celor convenite. Astăzi, am discutat un parcurs care va avea loc în săptămânile următoare”, a spus acesta.