Alexandru Rafila a confirmat infectarea unui bebeluș de doar cinci luni cu gripă și coronavirus

Totodată, probele prelevate de la el s-au transmis la Centrul Regional de Sănătate Publică la Iaşi, în vederea confirmării. Potrivit ministrului, problema nu este infecția simultană, ci modalitatea în care va evolua.

„A fost confirmat un bebeluş de cinci luni, cu teste rapide. Probele de la el s-au transmis la Centrul Regional de Sănătate Publică la Iaşi, în vederea confirmării printr-un test PCR. Aşteptăm şi noi rezultatele. (…)

Până la urmă, dacă evoluţia clinică a copilului nu este problematică, şi nu am niciun fel de informaţie că ar fi problematică, nu asta este problema, că are o poliinfecţie, problema e dacă evoluează clinic favorabil”, a declarat Alexandru Rafila.

Amintim că peste 4.600 de cazuri de gripă clinică au fost raportate la nivel naţional în săptămâna 2-8 ianuarie, iar 411 cazuri au fost confirmate de laborator, arată raportul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

De la începutul sezonului, au fost înregistrate 15 co-infecţii cu virus gripal şi SARS-CoV-2, dar şi 19 co-infecţii de virus gripal cu virus sinciţial respirator. Până în momentul de față, au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal.

Medicii virusologi avertizează că sezonul de gripă este cea mai mare problemă a momentului

Un medic român stabilit în SUA susține că, în prezent, cea mai mare problemă pentru sănătatea populației o reprezintă sezonul de gripă. Virusologul avertizează și asupra pericolului infectării, în paralel, cu virusul gripal și cu coronavirus.

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), susține că deși varianta Kraken a COVID-19 a infectat numeroase persoane, valul poate fi controlat de medici.

„Spre deosebire de stadiile inițiale ale epidemiei, populația are în prezent o acoperire imună destul de solidă (prin vaccin sau infecții naturale), care conferă protecție față de formele grave. Pe de altă parte, arsenalul de terapii rămâne destul de substanțial pentru contracararea formelor grave.

Din acest punct de vedere, se pare că am intrat în faza de endemicitate, unde facem multiple infecții coronavirale pe an, dar sunt simple răceli, cu care ne descurcăm fără probleme”, a explicat Apetrei pe Facebook.