‘Un ajutor important pentru companii îl va constitui posibilitatea pe care noua lege o dă Consiliul Concurenţei de a emite recomandări de bună practică sau îndrumări. Acestea nu sunt obligatorii şi nu se pot invoca în instanţă. Spun însă clar care sunt regulile jocului, iar dacă o companie este responsabilă va ţine cont de aceste ‘sfaturi’. Factorul de prevenţie este la fel de important în business ca şi în medicină. Şi dacă există posibilitatea pentru Consiliul Concurenţei să spună cum trebuie o industrie să se comporte competiţional, le va fi mult mai simplu companiilor să se conformeze’, a afirmat preşedintele AmCham.

O altă modificare cu impact se referă la încălcările grave ale concurenţei, în lege precizându-se ‘ce nu trebuie să facă o companie’.

‘Un mediu concurenţial corect reglementat are un impact material important asupra situaţiei financiare a companiilor. Dacă există reguli cunoscute şi compania le urmează, nu i se poate întâmpla nimic din punctul de vedere al amenzilor, al încălcării legislaţiei concurenţei. Se ştie, amenzile Consiliului Concurenţei sunt foarte mari, merg chiar până la 10% din cifra de afaceri a companiei şi dacă aceasta nu este activă doar în România ci şi, să zicem, la nivel european, vom vorbi despre riscuri foarte mari’, a subliniat Alexandra Gătej.

În continuare, aceasta s-a referit la înfiinţarea unui organism cu caracter consultativ care să emită opinii neobligatorii cu privire la principalele aspecte ale politicii de concurenţă.

‘Pentru prima dată vor sta la aceeaşi masă reglementatorul, operatorul economic şi societatea civilă, făcând posibil un dialog instituţionalizat. Este o iniţiativă pe care o salutăm în mod deosebit’, a spus preşedintele AmCham.

Colegiul Consultativ va fi un organism nepermanent, format din circa 17 reprezentanţi ai caselor de avocatură, mediului academic, operatorilor economci, asociaţiilor de afaceri şi de protecţie a consumatorilor, precum şi cu participarea unor persoane cu prestigiu din domeniul economic, juridic sau al concurenţei.

Comentând faptul că din Colegiul Consultiv vor putea face parte şi cetăţeni europeni, Alexandra Gătej a apreciat că o asemenea orientare ar fi de dorit să existe şi în alte sectoare.

‘Mie mi-ar plăcea să văd în mai multe sectoare această deschidere către Europa pentru că, de multe ori, am senzaţia că suntem încă prea mult interesaţi de ‘noi şi ai noştri’, uitând de ‘jocul european’, a afirmat preşedintele AmCham.

Cea de-a patra modificare legislativă semnificativă din noua lege, venită din partea mediului de afaceri, este o prevedere care lasă la latitudinea instanţei cuantumul cauţiunii în cazul suspendării amenzii.

‘Practic se renunţă la cauţiunea în valoare fixă, instanţa urmând să particularizeze pentru fiecare caz. Se impune doar o limită maximă pentru cauţiune şi i se va acorda judecătorului o marjă de apreciere în stabilirea cuantumului cauţiunii, în funcţie de circumstanţele concrete ale fiecărui caz în parte’, a precizat Alexandra Gătej.

Potrivit opiniei Camerei Americane de Comerţ din România, unele prevederi din noua Lege a Concurenţei vor necesita clarificări în privinţa modului de aplicare.

‘AmCham are o observaţie legată de cota de 40%. În legislaţia şi practica europeană, existenţa unei cote de piaţă de peste 40% este considerată ca indiciu preliminar al unei poziţii dominante, pe când noua lege a concurenţei din România o apreciază ca fiind o prezumţie. Este aici o nuanţă importantă. Indiciu preliminar înseamnă că abuzul de poziţie dominată trebuie dovedit, în timp ce prezumţia reprezintă un pas mai aproape de ‘vinovăţie’. Noi am dori să se clarifice exact ce înseamnă această ‘prezumţie’. Nu vrem o modificare ci doar o explicaţie’, a spus preşedintele AmCham.

Alexandra Gătej a arătat, pe de altă parte, că este în interesul mediului de afaceri, al economiei româneşti, să existe o competiţie puternică şi un Consiliu al Concurenţei de asemenea puternic, comparându-l cu ‘un câine de pază al democraţiei economice’.

Noua lege a concurenţei a fost publicată joi în Monitorul Oficial, după ce săptămâna trecută a fost promulgată de către preşedintele Traian Băsescu. AmCham este unul dintre coautori, iar implicarea sa în modificarea legislaţiei de concurenţă din România a început din 2008.