Alertă meteo ANM! Se pare că vremea se schimbă radical în următoarele zile! Vântul va atinge și rafale de 130 km/h. În zonele montane vor fi ninsori viscolite și local consistente, diminuând semnificativ vizibilitatea.

Prognoza meteo ANM duminică

Vremea va fi vântoasă la munte pe tot parcursul intervalului, cu precădere în cursul nopții când intensificările vor fi susținute și vor cuprinde și celelalte zone, în special regiunile nordice, nord-vestice și centrale. La munte vor fi rafale de 80…100 km/h, iar seara și noaptea peste 110…130 km/h. În Maramureș, nordul Crișanei, Transilvania, iar din a doua parte a nopții și jumătatea de nord a Moldovei viteza vântului va atinge 65…80 km/h și izolat 85…90 km/h. În restul teritoriului vântul va sufla moderat, cu intensificări locale spre dimineață, cu viteze în general de 45…55 km/h. Cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a țării, mai persistente în nord și în centru, unde precipitațiile -mai ales ploi- se vor extinde ca arie și vor deveni moderate cantitativ; în zonele montane la început vor fi precipitații mixte și izolat polei, iar seara și noaptea vor fi ninsori viscolite și local consistente, diminuând semnificativ vizibilitatea. În restul teritoriului va ploua pe spații restrânse. Valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice datei, cu maxime ce se vor încadra între 7 și 17 grade și minime între 0 și 10 grade. În Capitală vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit la această dată. Astfel, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 4…6 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări, viteze mai mari, în general de 50…60 km/h, urmând a se atinge în a doua parte a nopții.

Prognoza meteo ANM luni

Vremea va fi vântoasă în cea mai mare parte a țării. La munte intensificările vor fi susținute, cu rafale ce vor depăși 110…130 km/h; în Transilvania, în Moldova, iar în primele ore și în Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65…80 km/h și pe arii restrânse 85…90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…70 km/h. Începând de seara, treptat, vântul va slăbi în intensitate, iar unele intensificări vor mai fi în zona montană înaltă și în regiunile estice. Cerul va fi temporar noros. În zona montană, în special la altitudini mari, va ninge viscolit pe timpul zilei, diminuând semnificativ vizibilitatea; în restul țării, mai ales la începutul intervalului, pe spații mici se vor semnala precipitații slabe -predominat sub formă de ploaie în nord-vest și în centru și ploi în celelalte regiuni. Regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale ale perioadei în majoritatea zonelor, cu maxime ce se vor încadra între 6 și 16 grade și minime în general între -7 și 2 grade. În București vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cerul variabil, dar vântul va avea intensificări temporare, în special în cursul zilei, când vor fi rafale în general de 50…60 km/h. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar cea minimă va fi de 0…2 grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească.

Cod Portocaliu și Galben în România

Administratia Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de vânt puternic valabilă duminică, între orele 6:00 și 18:00 în 27 de județe, care de duminică seară se va transformă în cod portocaliu, și va fi valabilă până luni la ora 18:00. Totodată, a fost emisă și o atenționare cod galben, valabilă de duminică, ora 18:00, până luni la ora 18:00, în restul țării.

Potrivit meteorologilor, primul cod galben vizează zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Covasna, Vrancea, Buzău, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Caraș Severin, Timiș, Arad, Albă, Bihor, Cluj, Sălaj și Satu Mare. În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1.500 metri rafalele vor atinge 80-90 km/h. În a două parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit.

Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-55 km/h, vor fi și în nord-vestul țării, precizează ANM. Începând de duminică, ora 20:00, până luni la ora 18:00, în aceste zone codul galben se va transformă în cod portocaliu, conform căruia vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110- 130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuand semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 de metri.
Începând de duminică, ora 18:00, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80-100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteză vântului va atinge 65-80 km/h și pe arii restrânse 85-90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55-70 km/h. Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale, unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomină ninsorile.