România nu scapă de vremea rea în această săptămână! Noi avertizări meteo au venit joi, 20 mai, de la specialiştii ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie).

Este vorba despre două avertizări meteorologice de tip Cod portocaliu şi Cod galben, ambele vizând intervalul joi, 20 mai, ora 10:00 până vineri, 21 mai, ora 10:00.

Cod portocaliu de ploi abundente

Potrivit meteorologilor ANM, Codul portocaliu de ploi abundente vizează zona Carpaţilor Meridionali şi a Munților Apuseni, precum și sudul Moldovei și nord-estul Munteniei.

În aceste regiuni, se vor înregistra ploi abundente și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 40-60 l/mp.

În zonele înalte de munte, la peste 1.700 de metri altitudine, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm.

Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben de ploi însemnate cantitativ

În plus, specialiştii ANM au emis, joi dimineaţă, şi o avertizare tip Cod galben de ploi însemnate cantitativ, local instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Zonele vizate de această avertizare meteo sunt Muntenia, Banat, Crișana și cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei și Moldovei, precum și la munte.

Vor fi averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

ANM mai transmite că astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar de scurtă durată şi pe areale mai restrânse.

Sursa foto: Dreamstime