Tensiunile în partea noastră de lume sunt la cote maxime în ultima perioadă, fie că este vorba despre zona Mării Negre, unde Ucraina şi Rusia poartă un război de la distanţă, sau despre graniţa Poloniei cu Belarus, unde mii de migranţi, dar şi militari şi tehnică de luptă s-au adunat în ultimele zile!

România, SUA, Turcia şi Ucraina, exerciţiu naval în Marea Neagră!

În acest context, americanii s-au întors în Marea Neagră! Potrivit Ministerului român al Apărării Naţionale, şapte nave militare ale forţelor navale din România, SUA, Turcia şi Ucraina au participat, vineri, la un exerciţiu naval care s-a desfăşurat în apele internaţionale ale Mării Negre, în largul ţărmului românesc.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a MApN, oficialii ministerului arată că cele şapte nave au fost:

  • Fregata „Mărășești” (F-111),
  • distrugătorul USS „Porter” (DDG-78), nava amfibie de comandament USS „Mount Whitney” (LCC-20) și nava auxiliară USNS „John Lenthall” (T-AO-189) ale Flotei a VI-a a SUA,
  • fregata „Yavuz” (F-240) din Turcia,
  • nava de desant UKR „Olefirenko” (LSM-401) și nava de patrulare UKR „Sloviansk” (PC-190) ale Ucrainei.

Navele americane, escală în Portul Constanţa

Cele şapte nave militare s-au antrenat, în comun, pentru consolidarea capacității de reacție a NATO în Marea Neagră, prin aplicarea procedurilor standard de operare ale Alianței pentru diferite situații de criză și pentru dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forțele navale participante, transmite Ministerul Apărării Naţionale.

Navele aparţinând Marinei americane vor putea fi văzute, în perioada 12-14 noiembrie, şi în portul Constanţa. După încheierea activităților de instruire de pe mare, navele americane fac o escală în portul Constanţa, pe parcursul căreia sunt planificate întâlniri ale comandantului Flotei a VI-a a SUA, viceamiralul Eugene H.Black III, cu oficiali militari români.

Exerciţii realizate şi de Rusia şi Belarus, în apropierea frontierei cu Polonia

Tot vineri, Rusia şi Belarus au efectuat exerciţii militare în apropierea graniţei polonezo-belaruse, o zonă aflată într-o adevărată criză a migraţiei, potrivit AFP.

O unitate “tactică” de paraşutişti din ambele ţări se antrenează pe un câmp din regiunea Grodno, a anunţat Ministerul Apărării din Belarus. Avioane ruseşti IL-76 care transportă trupe şi elicoptere ale forţelor belaruse au fost şi ele implicate în aceste manevre de antrenament.

“După salturi, paraşutiştii ruşi şi belaruşi efectuează o serie de exerciţii de luptă, constând în special în ocuparea şi menţinerea unei poziţii, căutarea şi eliminarea ţintelor”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Apărării.