Focuri de armă în Kosovo! Ar fi deja zeci de persoane rănite.

Totul a plecat de la operaţiunile de combatere a activităţii de contrabandă, efectuate de poliţia kosovară.

Focuri de armă, grenade şi gaze lacrimogene

Violenţele au avut loc în Kosovska Mitroviţa, o zonă cu populaţie majoritar de etnie sârbă, unde oamenii legii au fost atacaţi cu arme de foc şi grenade. Cel puţin zece etnici sârbi şi zece agenţi de poliţie kosovari au fost răniţi în confruntări, transmite Reuters.

Ciocnirile au izbucnit în cursul raidurilor efectuate de poliţia kosovară împotriva bunurilor sârbe de contrabandă în mai multe oraşe din teritoriu, între care Pristina şi Mitrovica, un oraş divizat din punct de vedere etnic, între sârbii care trăiesc în cartierele din nordul oraşului, şi albanezi care locuiesc în partea sudică a localităţii, notează şi AFP.

Această operaţiune a provocat mânia a sute de sârbi, care au blocat drumurile la Mitrovica şi Zvecan, o localitate vecină. Poliţia kosovară a răspuns prin tiruri cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea.

Reuniune de urgenţă, organizată de preşedintele Serbiei

Operaţiunea “nu a vizat o etnie anume”, spune Xelal Svecla, ministrul de Interne de la Priştina. “Majoritatea persoanelor arestate în operaţiune sunt etnici albanezi, care erau daţi în urmărire”, a adăugat oficialul.

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, a organizat de urgenţă o reuniune în oraşul sârb Raska, situat aproape de graniţa cu Kosovo. Etnici sârbi din Kosovo vor fi protejaţi, a dat asigurări liderul de la Belgrad.

“În lupta în care trebuie să protejăm vieţile copiilor noştri, nu doar că îi vom proteja, ci şi vom câştiga”, a declarat preşedintele Serbiei.

Premierul Serbiei, Ana Brnabici, a cerut intervenţia imediată a misiunii NATO din Kosovo.

Uniunea Europeană consideră inacceptabile aceste evenimente

Uniunea Europeană a intervenit şi ea imediat, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, cerând oprirea violenţelor.

“Sunt inacceptabile acţiunile unilaterale care periclitează stabilitatea”, a declarat acesta.

Tensiunile erau deja mari în regiune, după decizia Kosovo de acum două săptămâni de a interzice plăcuţe de înmatriculare sârbe ale maşinilor pe teritoriul său, invocând o măsură de “reciprocitate”.

Autovehiculele înmatriculate “Republica Kosovo”, nerecunoscută de Belgrad, sunt constrânse de ani de zile să folosească plăcuţe sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Ca reacţie, sute de sârbi au blocat drumurile care duceau spre posturile de frontieră cu Serbia. Un acord negociat la Bruxelles de cele două părţi, sub egida Uniunii Europene, a permis atunci deblocarea situaţiei.