Incidentul a avut loc pe data de 22 decembrie, iar Ministrul Sănătății susține că el a aflat de abia pe 27 decembrie, la 5 zile de la operație, de la o terță persoană, nu de la reprezentanții spitalului.

Se pare că victima a fost arsă din cauza unei manevre chirurgicale greșite. În prezent femeia se află în stare gravă cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat, sâmbătă, că va trimite corpul de control al ministerului la Spitalul Floreasca din capitală.

“Din păcate, pacienta este în stare critică și este important să respectăm durerea familiei și este important ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, a spus Costache la România TV.

În ceea ce privește datele reale ale anchetei, Ministrul Sănătății susține că îi este foarte greu să facă publice aceste informații.

„Este inadmisibil. M-am ocupat să declanșez ancheta, nu neapărat să alertez mass-media. Este foarte important ce s-a întâmplat cu adevărat și, în același timp, să respectăm drama familiei. Mi-e greu să fac publice date din această anchetă. Pot să vă asigur că toate elementele vor fi analizate. (…) Chirurgul Beuran a fost contactat de secretarul de stat, era indisponibil în acest weekend și va fi audiat luni dimineață. (…) Intervenția a avut loc luni dimineață și noi am aflat vineri seară și am declanșat imediat procedurile de anchetă”, a mai spus Victor Costache.

Ministrul Sănătății a mai spus faptul că  după analizarea tuturor circumstanțelor vor fi luate măsurile necesare „conform legii”.

“Fiind vorba de un posibil caz de malpraxis, nu putem releva detalii despre acest caz. Luni vor fi luate declaraţii şi domnului profesor Beuran. Este inexplicabil că nu i s-au luat imediat acest declaraţii (…) Nu vreau să arunc piatra înainte de aflarea rezultatului final al anchetei. Aspectele analizate cu atenţie şi vor fi luate toate măsurile conform legii (…) Respectând durerea familiei în faţa dramei acestui caz, vă promit că va fi o anchetă corectă şi fără nicio milă, dar nu putem releva public deocamdată elemente din acest control (…) Din câte am înţeles, familia se va adresa Colegiului Medicilor şi organelor de anchetă aşa că m-aş mira ca acest caz să fie muşamalizat, aşa cum probabil că s-a dorit iniţial”, a declarat ministrul Sănătăţii, în intervenţia telefonică la postul Digi 24.

 

Ministerul Sănătății a fost informat după mai multe zile de la incident

„S-au aprins câmpurile chirurgicale cu care era izolat pacientul în vederea intervenției. Era vorba de o intervenție de urgență în care de la contact, conflictul dintre câmpurile chirurgicale, soluțiile biocide folosite și bisturiul electric, s-a aprins un incendiu, s-a aprins câmpul și s-a produs o arsură de 40% din suprafața tegumentară a pacientului. Este o arsură de dimensiuni importante. (…) Există documente pe care Floreasca le-a pus la dispoziție”, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat din Ministerul Sănătății la Antena3.

Acesta a susținut declarațiile lui Victor Costache, spunând că Ministerul Sănătății a fost informat de managerul spitalului după mai multe zile de la producerea incidentului.

În privința echipei de medici prezente în sala de operații, Moldovan a spus: „Există documente, era o echipă medicală complexă, condusă de profesorul Mircea Beuran. Profesorul semnează protocolul operator al intervenției (deci era în sala de operații, n.r.)”.

 

Ce spune Emanuel Ungureanu despre Chirurgul Mircea Beuran

 

INCREDIBIL!

PACIENTĂ INCENDIATĂ PE MASA DE OPERAȚIE LA SPITALUL FLOREASCA DIN BUCUREȘTI!

„Am văzut cum pacienta de pe masa de operație a luat foc”

Beuran, fostul consilier prezidențial al lui Iliescu a dat foc unei paciente în sala de operație!” a scris deputatul USR pe pagina sa de facebook.

Într-o declarație pentru Digi24, Emanuel Ungureanu a susținut că „Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care le am eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că nici unul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de inspecția de stat ceea, ce miroase de la o poștă a mușamalizare”.

Potrivit informațiilor celor de la Digi24, se pare că într-adevăr, chirurgul Mircea Beuran spune că nu a fost în spital în ziua în care s-a petrecut incidentul.

 

Mai multe persoane implicate în anchetă

Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei a declanşat la rândul său verificări cu privire la aspectele semnalate în mass-media referitoare la cazul unei paciente incendiate pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca, a informat Poliţia Capitalei.

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o pacientă internată într-un spital din Bucureşti, Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei a declanşat verificări cu privire la aspectele semnalate în mass-media. Până la acest moment nu a fost identificată vreo plângere cu privire la această situaţie”, se precizează în informarea transmisă de Poliţia Capitalei.