Autoritățile Franței s-au confruntat sâmbătă cu “Al patrulea act”, adică al patrulea weekend de manifestaţii antiguvernamentale.  Ministrul de Interne a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.

Manifestările ”vestelor galbene” sub numele „Actul patru” au mobilizat zeci de mii de oameni în întreaga ţară. Autoritățile franceze au mobilizat aproape 90.000 de membri ai forțelor de ordine. Mai multe stații de metrou au fost închise, precum și muzee și magazine sau terase și baruri. Pe Champs-Elysées, protestatarii au strigat ”Macron, demisia!”, au incendiat mașini și s-au ciocnit cu forțele de ordine care au ripostat cu gaze și tunuri cu apă.

Proteste violente au loc și la Bruxelles.  Protestatarii mișcării „Vestele Galbene” au ieșit, astăzi, în stradă și la Bruxelles. Poliţia belgiană a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa câteva sute de protestatari violenţi din apropierea sediului Guvernului şi cel al Parlamentului. Aceștia au cerut demisia premierului belgian Charles Michel, au aruncat cu pietre, petarde şi alte obiecte spre forţele de ordine şi au distrus semne de circulaţie şi semafoare.

În jur de 100 de olandezi au protestat paşnic şi în faţa Parlamentului de la Haga, iar la Amsterdam au fost reţinuţi doi protestatari, scrie Mediafax.

Mii de oameni au protestat sambata la Budapesta fata de un proiect de lege care le permite angajatorilor sa le ceara salariatilor sa presteze pana la 400 de ore suplimentare pe an, o masura pe care criticii au numit-o “legea sclaviei”, transmite Reuters.