Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care tocmai a câştigat al şaselea mandat de preşedinte, a declarat, luni, că manifestaţiile din ajun împotriva realegerii sale, violent reprimate de forţele de ordine, au fost “teleghidate” din străinătate. Acesta avertizează că nu va permite ca ţara sa să fie “făcută bucăţi”, informează AFP şi dpa.

“Am înregistrat apeluri din străinătate. Din Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă, au existat apeluri pentru a teleghida, scuzaţi expresia, oile noastre”, a afirmat Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta.

“Nu le vom permite să facă ţara bucăţi”, a adăugat el, referindu-se la manifestanţi.

În Belarus nu va exista un Maidan, precum în Ucraina în 2014, avertizează Lukaşenko

Aleksandr Lukaşenko consideră că “păpuşari din Cehia” au ordonat opoziţiei din Belarus “să-i facă pe oameni să iasă în stradă şi să ceară negocieri pentru un transfer al puterii”.

Rezultatele oficiale, care îl dau pe Lukaşenko câştigător al alegerilor prezidenţiale de duminică cu 80% din voturi, sunt contestate vehement de candidata opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a cerut ca preşedintele să cedeze puterea şi a revendicat victoria, scrie Agerpres.

Însă liderul de la Minsk consideră că intervenţia în forţă a poliţiei împotriva manifestanţilor reprezintă un “răspuns adecvat”. “Am avertizat că nu va exista un Maidan, nu contează cât de mult îşi doreşte cineva acest lucru”, a mai declarat Lukaşenko, într-o referire la revoluţia din 2014 din Ucraina.