Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal (PNL) a decis, miercuri după-amiază, convocarea Ligii Aleșilor Locali pentru data de 26 mai, ce va avea loc în Poiana Brașov, cu participarea celor 1200 de primari liberali.

De asemenea, Consiliul Național al PNL a fost convocat pentru data de 27 mai, la Poiana Brașov, cu participarea a 1.000 de delegați.

În cadrul Consiliului Național al PNL vor avea loc noi alegeri pentru funcțiile de secretar general al PNL, prim-vicepreședinte în domeniul strategiilor politice și vicepreședinte în domeniul apărării și siguranței naționale.

Persoanele interesate își pot depune candidaturile până pe 20 mai.

Menționăm faptul că ultimele discuții din cadrul Biroului Politic Național al PNL au vizat implementarea PNRR, mai exact stadiul îndeplinirii jaloanelor și țintelor asumate de țara noastră, precum și creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.

PNL consideră că implementarea investițiilor și reformelor din PNRR este prioritară, fiind nevoie de implicarea și mobilizarea tuturor pentru a accesa fondurile europene necesare dezvoltării României și depășirii situației economice dificile actuale.

Amintim faptul că, recent, Guvernul României a anunțat că înființează încă o autoritate de stat. Va avea 300 de posturi finanțate cu bani de la buget. Decizia urmează să fie anunțată, în curând, de premierul Nicolae Ciucă. Mandatele celor din conducere vor fi pentru 5 ani.

Se înființează încă o autoritate de stat. Sunt peste 300 de posturi disponibile

Guvernul va da undă verde înființării Autorității Naționale pentru Promovarea Investițiilor (ANPI). Decizia se va lua printr-o Hotărâre de Guvern.

Sursa citată a arătat că noua autoritate era pregătită pentru un lider PNL, mai exact pentru Sebastian Burduja, însă acesta a primit între timp funcția de ministru la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Așa că, nemaifiind grabă pentru satisfacerea dorințelor de afirmare în Executiv ale șefului de la PNL sector 1, HG-ul privind înființarea ANPI a fost “temporizat”. Conform surselor noastre, se negociază pozițiile de conducere din noua Autoritate, mai ales că mandatele vor fi pentru 5 ani”, scrie Evz.ro.

Dispare Direcția Investiții Străine din Ministerul Economiei

Potrivit hotărârii de Guvern, se înființează Agenția Română pentru Promovarea Investițiilor, ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin reorganizarea Direcției Investiții Străine din cadrul Ministerului Economiei, care își încetează activitatea, respectiv prin preluarea unor atribuții ale Departamentului Comerț Exterior din cadrul Ministerului Economiei.

ANPI va răspunde de aplicarea politicii Guvernului pentru promovarea exportului produselor și serviciilor românești, respectiv pentru promovarea și atragerea investițiilor străine directe și de portofoliu în România.

Funcțiile ARPI sunt, printre altele, de strategie, de reglementare și sinteză, de control și monitorizare, de reprezentare, de autoritate de stat precum și de promovare a României, a destinațiilor economice naționale și a brandului economic național.

Noua Agenție exercită 32 de atribuții generale. Una dintre ele este aceea de a stimula relațiile cu camerele de comerț și industrie și cu asociațiile profesionale în domeniile coordonate.

Conform atribuției de la numărul 32, ANPI asigură coordonarea cadrului și mecanismelor instituționale de elaborare a Planului național de redresare și reziliență precum și de gestionare, monitorizare și raportare a mecanismului de implementare și mecanismului financiar al PNRR, pentru domeniile de competență.

ANPI se va ocupa atât de promovarea exportului cât și de atragerea de investiții străine. Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ANPI este de 300 de posturi finanțate de la bugetul de stat. Personalul este compus din demnitari, funcționari publici și funcționari publici cu statut special, precum și din personal contractual și diplomatic.