Centrală nucleară de la Zaporojie a fost bombardată în repetate rânduri în ultimele luni de zile, iar temerile privind un posibil accident nuclear s-au amplificat.

În acest sens, într-un raport publicat în cursul zilei de marți, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, instituirea unei „zone de securitate”.

Sursa citată precizează că această zonă este una esențială și are ca scop prevenirea unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care este ocupată de trupele ruse încă din luna martie. Raportul publicat de AIEA are 52 de pagini și a fost publicat de AFP.

Specialiștii din cadrul agenției susțin că actuala situație din regiunea Zaporojie este una ”nesustenabilă”.

AIEA cere zone de protecție la Zaporojie

„Situaţia actuală este nesustenabilă”, a scris AIEA în raportul publicat de AFP. La rândul său, agenția ONU intervine și ea în raport și spune că este nevoie de măsuri provizorii urgente.

„Este urgent să fie luate măsuri provizorii. Este nevoie de instituirea imediată a unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară”, arată sursa citată.

AIEA mai menționează faptul că bombardamentele care au loc asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina trebuie și ele să fie oprite, astfel încât să nu fie provocate noi daune asupra instalațiilor ce pot avea efecte devastatoare.

„Bombardamentele asupra complexului și în jurul acestuia trebuie să înceteze imediat, pentru a se evita provocarea de noi daune asupra instalațiilor”, insistă AIEA. Agenția mai adaugă că este „pregatită să înceapă consultările” în acest sens.

Angajații ucraineni de la Zaporojie activează în condiții stresante

Un alt aspectat punctat de AIEA în raportul publicat îl reprezintă mediul în care angajații ucraineni de la Zaporojie lucrează. Mai exact, sursa citată susține că personalul ucrainean activează în „condițiile extrem de stresante”, sub controlul trupelor ruse.

Menționăm faptul că în ultimele luni de zile, centrală nucleară de la Zaporojie a fost bombardată în repetate rânduri. În tot acest timp, atât Rusia cât și Ucraina s-au acuzat reciproc, iar până în prezent nu este clar cine a fost autorul bombardamentelor.

În tot acest timp, AIEA caută soluții astfel încât situația de la Zaporojie să poată să fie sub control, iar riscul unui posibil incident nuclear să poată să fie diminuat.