Depășirea limitelor de viteză rămâne unul dintre principalele motive pentru care șoferii se trezesc cu permisul de conducere suspendat. Noile actualizări ale Codului Rutier din 2024 au introdus sancțiuni mai severe, iar acum șoferii trebuie să fie conștienți de amenzi, dar și de posibilitățile de a redobândi mai rapid dreptul de a conduce.

Ce sancțiuni se dau pentru depășirea vitezei legale?

Conform noilor reglementări, sancțiunile pentru depășirea limitelor de viteză variază în funcție de gradul încălcării:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • Peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile
  • Peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile

Mai mult, în baza unui proiect adoptat de Senat, care stabilește un nou prag de viteză, șoferii care încalcă legea pot rămâne și o jumătate de an fără dreptul de a conduce.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Permisul de conducere poate fi recuperat mai rapid în anumite situații

Șoferii care au permisul suspendat pentru depășirea limitelor de viteză au posibilitatea de a-și recupera mai rapid, îndeplinind cumulativ anumite condiții:

  • dețin permis de conducere de cel puțin 12 luni
  • nu au acumulat 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări
  • nu au fost depistat la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor
  • nu au depășit viteza maximă cu mai mult de 70 km/h.

Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, șoferii trebuie să susțină un examen teoretic la cerere. Acesta este gratuit și trebuie promovat prin răspuns corect la cel puțin 13 întrebări din cele 15 incluse în test. Examenul trebuie susținut până în a 20-a zi a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la Art. 104 […] până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, se mai precizează în legea circulației, potrivit promotor.ro.