Care sunt cele mai scumpe societati romanesti listate pe RASDAQ? Piata ar trebui sa fie cea care arata valoarea fiecareia. Dar cine priveste topul societatilor romanesti dupa capitalizarea bursiera are mari surprize.
Pe locul intai se situeaza Agromec Sutesti care, conform datelor comunicate de RASDAQ, valoreaza aproape 700 miliarde lei, cu peste 100 miliarde lei mai mult decat cel mai mare producator roman de ciment, Romcim, societate cumparata de grupul francez Lafarge.
Piata pare, de asemenea, sa aprecieze extraordinar valoarea celor cateva tractoare pe care Agromec Suceveni le mai are prin curte. Agromecul din micuta localitate, situata undeva prin judetul Galati, ar valora nu cu mult mai mult decat colosul industrial al tarii, Sidex, situat in acelasi judet.
In timp ce capitalizarea de piata a Sidex este de 404 miliarde lei, Agromecul din Suceveni este pretuit la o valoare mai mica cu doar 50 miliarde lei, si anume 359 miliarde. In raport cu puternicul Agromec, societati precum Petromidia si Asirom sunt mici copii: prima este estimata de investitorii pe RASDAQ la abia 225 miliarde lei, iar a doua la 136 miliarde lei, nu cu mult mai mult decat o alta societate agricola, de aceasta data din Cluj, Agricomsuin.
Daca vre un broker din Londra ar avea curiozitatea sa priveasca cele mai capitalizate societati romanesti ar putea trage o singura concluzie: pentru Romania, societatile agricole reprezinta ceea ce pentru America sunt societatile din domeniul calculatoarele.
Totusi, atat CNVM, cat si brokerii din piata romaneasca, stiu ca pretul acestor Agromecuri este dat de tranzactia unui disponibilizat care vinde sotiei actiunile cumparate din salariile compensatorii la preturi exorbitante. In acest fel, poate sa incaseze toti banii pe care Guvernul ii acorda altfel in transe celor disponibilizati. Este vorba de spiritul descurcaret al romanilor, pe care nu-l poate invinge nici o reglementare a CNVM si nici un ordin al Ministerului Finantelor.
RASDAQ
pentru cei cu bani
Cei frumosi si bogati au partea lor de RASDAQ. Ei lanseaza oferte publice si cumpara societati intregi. Sunt preferate in special cele care detin spatii comerciale si daca se poate din Bucuresti.
Astfel, ei cumpara o societate intreaga, vand unul sau doua spatii comerciale detinute de societate si dintr-o lovitura si-au scos banii. In momentul de fata, in atentia investitorilor sunt societati precum Mobitex Bucuresti, care se ocupa de comertul cu mobilier si detine numeroase spatii comerciale in capitala, sau Practic Bucuresti, de asemenea posesoare de magazine in locuri destul de centrale.
Speculatorii care stiu smecheria, traiesc pe langa cei cu bani ca si pestisorii pe langa rechin, incercand sa ciuguleasca ce ramane de la masa acestuia. Ei cumpara actiuni ale acelorasi societati cu spatii comerciale, ridica astfel pretul pe piata si spera sa castige un ban vanzandu-le acelorasi jucatori puternici. De multe ori reusesc, de multe ori nu. Cert este ca acestia ridica semnificativ pretul actiunilor pe piata, astfel incat investitorii puternici stopeaza ordinele de cumparare.