Săptămâna recent încheiată a fost caracterizată de variaţii ample pentru preţurile de tranzacţionare ale emitenţilor listaţi pe piaţa bursieră, în centrul atenţiei fiind şi raportarea rezultatelor financiare preliminate aferente anului trecut pentru societatea Petrom.

Prima şedinţă de tranzacţionare a adus o scădere generalizată, fără a avea vreo societate care să înregistreze creşterea cursului de închidere faţă de ziua anterioară. Evoluţia s-a datorat, cel mai probabil, investitorilor care, pentru protecţie, au dorit să-şi reducă expunerea pe piaţa de capital. Mişcarea a fost determinată de scăderile din pieţele bursiere consacrate din ultima perioadă. Dacă avem în vedere valoarea tranzacţiilor din şedinţa de luni, de peste 102,9 milioane lei, care reprezintă maximul de la începutul anului, printre vânzători am avut şi investitori nerezidenţi. Presiunea exercitată de aceştia a determinat o depreciere de peste cinci procente pentru indicele principal de la Bucureşti, BET, şi de aproape 7% pentru indicele societăţilor de investiţii financiare, cele mai afectate societăţi fiind cele lichide după valoarea tranzacţiilor şi care se află în portofoliul investitorilor mari.

Până în finalul săptămânii, indicii BET şi BET C au crescut continuu şi au reuşit să recupereze scăderea din prima şedinţă, săptămâna fiind încheiată chiar în creştere cu 1,3%, respectiv 0,7%. Această evoluţie nu a fost susţinută însă şi de valoarea zilnică a tranzacţiilor, care a evoluat în sens opus. Indicele BET FI, deşi a crescut în ultimele patru şedinţe, nu a reuşit să recupereze decât parţial scăderea de luni, săptămâna fiind încheiată în scădere cu 1,7%.
Şi pe pieţele externe de capital s-a înregistrat o recuperare parţială a scăderilor importante din săptămâna precedentă. Faţă de sfârşitul anului trecut, cu cotaţiile de joi, pieţele de la Bucureşti şi Sofia au adus cele mai bune randamente (+9% pentru ROTX, +4,4% pentru SOFIX) dacă avem în vedere pieţele zonale şi cele consacrate; excepţie fac acţiunile SIF, care au pierdut peste 10%. Cu scădere de peste 9% avem doar piaţa din Ungaria şi Rusia.

Miercuri, înainte de începerea şedinţei de tranzacţionare, ultima societate importantă cotată la BVB a transmis rezultatele financiare preliminate pentru anul trecut. Profitul net al Petrom a crescut în 2006 cu 61%, la 2,28 miliarde lei (647 milioane euro), mai rapid decât cifra de afaceri, care s-a majorat cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde euro), în principal ca urmare a cotaţiei favorabile a produselor petroliere. Dacă marţi s-au realizat tranzacţii şi la nivelul de 0,52 lei/acţiune, care reprezintă minimul de la începutul lui august 2006, după aceste veşti cumpărătorii au intrat mai puternic pe piaţă, astfel că preţul a deschis cu un plus de 4,63%, la un nivel de 0,5650 lei. Pe parcursul şedinţelor următoare, cursul s-a stabilizat în jur de 0,57 lei, care conduce la ideea că rezultatele financiare au fost conform aşteptărilor. La cursul curent de tranzacţionare, indicatori precum PER sau raportul pret/valoare contabilă fac ca acţiunile SNP să fie uşor supraevaluate dacă le comparăm cu societăţile din domeniu din zona central şi est-europeană. 

27-1610-1.jpg

27-1611-2.jpg

27-1612-a.jpg27-1613-b.jpg

27-1614-c.jpg