44-2905-35_a12aw1.jpgDacă porniţi la drum în căutarea unui aparat de aer condiţionat, trebuie să ţineţi cont de o mulţime de variabile când luaţi decizia de achiziţie.

BTU (British Thermal Units), o unitate de măsură britanică, indică puterea aparatului de aer condiţionat şi se raportează la suprafaţa camerei în care urmează să fie instalat. Evident, un spaţiu mai larg presupune un aparat cu putere mai mare .

Un aparat de aer condiţionat de calitate, de 9.000 BTU, necesar pentru climatizarea unei suprafeţe de 28 mp, costă minimum 1.200 de lei. Un preţ mai mic poate ascunde o serie de dezavantaje. Sunt cazuri în care consumatorii sunt mulţumiţi să poată cumpăra un aparat mai ieftin, pentru ca apoi să descopere că trebuie să aştepte o lună pentru instalare.

„În afara deciziei bazate pe criteriul preţ, piaţa românească de climatizare, de retail, se deosebeşte de celelalte pieţe europene prin includerea, în cele mai multe cazuri, în preţul de raft, şi a tarifului de instalare standard“, afirmă Liviu Caton Păltineanu, national sales manager, Divizia de climatizare a LG Electronics România. „Anul 2007 este atipic din punct de vedere climateric. Din cauza verii timpurii şi a previziunilor rezervate ale lanţurilor de retail, la început de an, dar şi a creşterii preţului materiilor prime, ce au determinat o scădere a producţiei, piaţa se confruntă cu o criză de aparate de aer condiţionat. Aşa s-a ajuns la liste de aşteptare la sistemele de climatizare“, explică reprezentantul LG România.

Potrivit specialiştilor Whirlpool, dată fiind complexitatea unui aparat de aer condiţionat şi faptul că acesta este un bun de folosinţă îndelungată, analizarea ofertei de servicii asociate – consiliere, instalare, întreţinere – este extrem de importantă.

„Asiguraţi-vă că centrul de service are consumabile pe stoc şi că nu va trebui să aşteptaţi mult în cazul în care trebuie înlocuită o componentă“, recomandă Andrei Nestor, directorul regional pe segmentul climatizare al Whirlpool. „Verificaţi dacă există echipe mobile disponibile şi care este programul centrului de service – în cel mult 72 de ore trebuie să primiţi o vizită din partea service-ului. Şi, nu uitaţi, companiile producătoare sunt foarte interesate de părerea dumneavoastră. O singură opinie poate schimba multe nereguli, dacă sesizaţi că magazinul sau dealerul nu este cooperant“, asigură Andrei Nestor.

44-2904-35_whirlpool_300dpi.jpgO condiţie esenţială: promptitudinea service-ului

Un aparat de aer condiţionat de calitate trebuie să includă toate cele patru funcţii specifice: răcire, încălzire, dezumidificare şi ventilare. La acestea, se adaugă diverse bariere de filtre pentru purificarea aerului şi o serie de funcţii şi posibilităţi de programare. Nu uitaţi să verificaţi şi cât de silenţios este aparatul: nivelul de zgomot, măsurat în decibeli, trebuie să fie trecut pe etichetă sau să fie disponibil ca informaţie în cataloagele firmelor producătoare.
O funcţie importantă, rar asociată cu aparatele de aer condiţionat, este capacitatea de încălzire a atmosferei. Un astfel de aparat poate înlocui centrala pe gaze şi poate încălzi până la o temperatură de 23oC, în condiţiile unei temperaturi exterioare de -20oC.

Tehnologia Inverter oferă performanţe mai bune de răcire şi încălzire a aerului. Temperatura dorită, selectată prin telecomandă, este atinsă de două ori mai rapid, capacitatea de răcire şi încălzire fiind cu 30%, respectiv 50% mai mare.
Gradul de poluare din zonă poate influenţa decisiv tipul de produs ce trebuie ales: dacă atmosfera este mai poluată, aparatul trebuie să încorporeze mai multe bariere de filtrare.

După ce aţi evaluat toate aceste criterii, trebuie avut în vedere şi cine, unde şi cum instalează aparatul. Dacă acesta este prost instalat, nu va funcţiona corect şi va consuma multă energie electrică.
„Marca şi producătorul sunt aspecte extrem de importante, reprezentând asigurarea calităţii produsului şi a unui service prompt, disponibil în toată ţara, dar şi a unei perioade de garanţie extinse, care se şi respectă“, precizează Laurenţiu Bălan, CS sales & marketing manager, Whirlpool România. „Dacă pentru companii pachetul de servicii asociate face diferenţa, consumatorii casnici sunt rareori atenţi la acest aspect“, adaugă Laurenţiu Bălan.

Tocmai de aceea, este foarte important ca, în momentul achiziţiei, să se verifice provenienţa aparatului, firma producătoare şi dacă aceasta are o reţea de service funcţională. 

Cum să alegeţi aparatul potrivit

BTU/h   +  mp
7.000  – 21
9.000   – 28
12.000  – 37
18.000   –  54
22.000  – 68
2 x 9.000   – 2 x 28 = 56
7.000 + 12.000  – 21 + 37 = 58
12.000 inverter  –  41