Parlamentul român l-a mandat marţi pe premierul Victor Ponta să reprezinte ţara la summiturile UE, tranşând o dispută între guvernul de centru-stânga şi preşedintele Traian Băsescu, provenit din rândul opoziţiei de centru-dreapta, scrie France Presse.

Conform declaraţiei adoptate în Parlament, premierul ar urma să participe la summiturile UE consacrate chestiunilor economice, sociale, bugetare şi financiare, precum şi la reuniunile legate de aderarea ţării la spaţiul Schengen. În schimb, preşedintele ar urma să participe la summiturile consacrate securităţii militare şi politicii externe comune a UE.

Astfel, conform documentului, Băsescu ar fi privat de participarea la viitorul summit al UE de la 28 iunie, mai scrie France Presse.

Agenţia notează totodată că decizia, care nu are caracter obligatoriu, riscă să-l nemulţumească pe şeful statului, care a reprezentat întotdeauna România la consiliile europene începând din 2008. Associated Press scrie la rândul său că votul din Parlament reprezintă o lovitură pentru preşedintele Traian Băsescu.

Ponta, numit premier luna trecută în urma căderii guvernului de centru-dreapta, a dat asigurări că nu va încerca să provoace un conflict cu Băsescu, însă a indicat că nu va accepta ‘monopolul’ preşedintelui asupra participării la summiturile europene, scrie France Presse.

AFP reaminteşte totodată că polemici similare au avut loc în Franţa, în timpul coabitării dintre preşedintele Francois Mitterrand şi premierul său Jacques Chirac, apoi între acesta din urmă, ales preşedinte, şi şeful guvernului Lionel Jospin. Jacques Chirac şi Lionel Jospin au asistat totuşi împreună la mai multe consilii europene. Polonia a cunoscut la rândul său o situaţie similară sub preşedinţia ultraconservatorului Lech Kaczynski, care nu a ezitat să închirieze în 2009 un avion pentru a merge la Bruxelles, în timp ce premierul liberal Donald Tusk a încercat să-l împiedice să asiste la Consiliul European de toamnă.

Sursa: Agerpres