De atunci si pana in prezent, Certificatul energetic, precum si Auditul energetic, au capatat o importanta tot mai crescuta, contribuind la o mai justa apreciere a preturilor pentru imobile.

Ce se intelege prin “performanta energetica” a unei cladiri?

Nivelul de performanta energetica al unei cladiri se reflecta in energia efectiv consumata/estimata pentru a raspunde in mod adecvat necesitatilor de utilizare normala a imobilelor, printre ele aflandu-se ventilarea si iluminatul, incalzirea si racirea cladirii, dar si prepararea apei calde menajere.

La baza evaluarii performantei energetice a unei cladiri se afla o metodologie de calcul specifica, exprimata prin indicatori numerici calculati in functie de o suma de factori interni si externi ai cladirii. Acestia sunt:

  • Termoizolatia imobilului;
  • Nivelul de expunere la soare, precum si al influentei exercitate de cladirile din proximitate;
  • Propriile surse de producere a energiei;
  • Caracteristicile de ordin tehnic ale imobilului si instalatiilor aferente;
  • Caracteristicile climatului cladirii la interior.

 

La finalul auditului, cladirea va primi un indicativ al clasei energetice in care se incadreaza, de la A la G, in functie de cuantumul energiei consumate pentru incalzire, iluminare si climatizare. In vreme ce clasa A indica un consum de energie redus, clasa G reprezinta un consum de energie mare.

Cum se stabileste performanta energetica a imobilelor?

Auditul energetic urmareste identificarea si evaluarea principalelelor caractersitici energetice si termice ale unui imobil, precum si cele ale instalatiilor aferente. In functie de specificul fiecarei cladiri, acest audit energetic va avea in cuprinsul sau un raport in care sunt oferite solutii (pachete de soluții) pentru reabilitare/modernizare.

Etapele realizarii unui audit energetic pot fi rezumate astfel:

  • Evaluarea performantei energetice a imobilului real care se supune auditului energetic;
  • Evaluarea performantei energetice a constructiei de referinta in conditii obisnuite de folosinta;
  • Identificarea solutiilor de eficientizare a performantei energetice si analiza eficientei lor economice;
  • Formularea raportului de audit.

In urma evaluarii efectuate, raportul auditului informeaza beneficiarii cu privire la:

  • Modalitatea prin care s-a realizat auditul;
  • Caracteristicile energetice principale ale imobilului;
  • Solutiile de modernizare propuse pentru eficientizarea energetica a cladirii si a instalatiilor sale aferente;
  • Concluzii ce au in vedere masuri eficiente si avantajoase din punct de vedere economic.

Eauditenergetic.ro te ajuta sa obtii un Certificat energetic in 24 de ore

Auditorii ce fac parte din echipa Eauditenergetic.ro detin acreditare din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP). Beneficiind atat de gradul I si II de acreditare, acestia sunt abilitati sa efectueze audituri energetice pentru toate cladirile consumatoare de energie.

Cu un site web prietenos si usor de navigat, echipa Eauditenergetic.ro vine in intampinarea publicului cu informatii clare si precise despre obiectul lor de activitate, oferind si servicii conexe: calcul G si studii referitoare la posibilitatea de a utiliza sisteme alternative cu eficienta energetica ridicata. Calculul coeficientului global al izolarii termice G (coeficientul global G) este indicatorul performantei energetice al imobilelor, in vreme ce studiul pentru sisteme alternative reprezinta o evaluare a fezabilitatii tehnice, economice si ecologice, a utilizarii de sisteme alternative cu eficienta energetica ridicata.

Cu un portofoliu ce cuprinde sute de Certificate energetice eliberate, echipa Eauditenergetic.ro se poate mandri cu numerosi clienti multumiti de promptitudinea si calitatea serviciilor oferite.

Pe site-ul Euaditenergetic.ro va asteapta informatii complete si servicii profesionale, utile pentru obtinerea unei evaluari juste a pretului de vanzare sau inchiriere al imobilelor. (P)