Şeful Asociaţiei Independente a Avocaţilor afgani şi membru al grupului de lucru, Rohulá Qarizada, a declarat că ‘se lucrează pentru ca în cazurile de adulter în care există patru martori, pedeapsa să fie prin lapidare’, după cum a informat Reuters. HRW a cerut donatorilor internaţionali să dea un ‘mesaj clar’ preşedintelui afgan Hamid Karzai că includerea lapidării în noul cod penal ar avea un efect advers imediat asupra finanţării guvernului.
"Donatorii trebuie să exprime clar că susţinerea internaţională a guvernului afgan nu este un cec în alb", a spus directorul HRW pentru Asia, Brad Adams. "Ajutorul internaţional trebuie să susţină programe din educaţie şi sănătate, alte necesităţi vitale, aceşti bani nu ar trebui să plătească întoarcerea la abuzurile din vremea talibanilor", a adăugat el.

Regimul taliban

Lapidarea a fost aplicată în Afganistan ca sentinţă în cazurile de adulter începând din a doua jumătate a anilor 90 şi până în 2001. Odată cu căderea regimului taliban, a fost stabilită o nouă guvernare care a semnat rapid convenţiile internaţionale şi s-a angajat să apere drepturile omului, în special ale femeilor. De atunci, execuţiile prin lapidare au fost cazuri izolate.
"Este absolut uluitor ca, la 12 ani după căderea guvernului taliban, Executivul Karzai să vrea să instaureze din nou lapidarea ca pedeapsă", a spus Adams. "Preşedintele Karzai trebuie să dovedească măcar un angajament de bază faţă de drepturile omului şi să respingă acest proiect", a subliniat. Propunerea, la care a putut avea acces HRW, susţine că vor fi pedepsiţi atât bărbatul, cât şi femeia aflată într-o relaţie în afara căsătoriei ‘dacă vinovatul sau vinovaţii de adulter sunt căsătoriţi’, iar lapidarea va avea loc într-un "loc public predeterminat". În cazul în care ‘adulterinul sau adulterinii nu sunt căsătoriţi’, sentinţa va fi ‘de o sută de bice". (Europa Press)
Traducerea: Julieta Ioan

RADOR