Afecțiunea care îi lovește grav pe copii! Un medic a spus totul. S-a accentuat din cauza pandemiei

Psihologul Yolanda Crețescu a fost invitata celei mai recente ediții a emisiunii ”Piața Victoriei” cu Alice Iacobescu, de la Europa FM. Potrivit psihologului, în perioada pandemiei tot mai mulți copii au ajuns să dezvolte un comportament autoagresiv. Yolanda Crețescu explică faptul că s-a ajuns în acestă situație din cauza imposibilității gestionării tristeții, accentuată de pandemie.

„Am descoperit că ei au o patologie diferită de adulți, au o amplitudine mai mare a trăirilor. Ca atare, a crescut comportamentul autoagresiv la copii, sunt foarte mulți copii care nu-și mai pot gestiona tristețea și atunci recurg la auto-vătămare, ei se taie, acesta este un mecanism cumva reglator, au nevoie să-și provoace o durere mai mare și cu adrenalina care se descarcă, ei cumva neutralizează durerea și atunci devine un comportament repetitiv. Ei se simt prizonieri în relația de familie pentru că nu au cealaltă componentă care îi regla, interacțiunea cu celălalt.”, spune aceasta.

Motivul pentru care copiii recurg la astfel de gesturi extreme

Psihologul continuă prin a explica motivul  pentru care copiii recurg la gesturi extreme. Ea precizează că aceștia se simt fără valoare.

„Este foarte greu ca din fereastra unui ecran să mai primesc feedback special pentru mine și sunt copii care au nevoie de această validare și atunci ei s-au simțit nevalorizați de profesori, neintegrați de colegi și extrem de descurajați în spațiul personal. Așadar, a crescut anxietatea de succes, anxietatea de eșec. Fiind doar el acasă, asta a creat o problemă. Deja știm că sunt familii întregi care în două camere erau 4 zoom-uri.”, mai spune Yolanda Crețescu.

Totuși, psihologul spune că decizia de a închide școlile a fost una bună.

„Din perspectiva psihologului la modul ideal, da, dar la modul pragmatic, când avem în clasă 30 de copii și când avem un deficit de cadre didactice, realitea făcea aproape imposibil. Să ne imaginăm scenariul în care învățătoarea să se îmbolnăvească, două săptămâni este scoasă, ce se întâmplă cu acei copii.”, a spus aceasta.

Sursă foto: Dreamstime