Producătorii industriali francezi au înregistrat o nouă scădere a activităţii în luna mai şi, pe termen scurt, nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei. Indicele PMI al activităţii manufacturiere publicat joi de Markit (grup care furnizează date despre piaţă) s-a redus la 44,4, faţă de 46,9 în aprilie. Economiştii se aşteptau ca acest indice să se menţină sub nivelul de 50, dovadă a scăderii activităţii manufacturiere, dar prevăd o încetinire mai redusă în raport cu aprilie, un indice de 47.

În sectorul serviciilor, activitatea s-a menţinut la nivelul din aprilie (45,2). Dar şi acest nivel este "decepţionant", explică Jack Kennedy, economist la Markit: previziunile arătau într-adevăr o uşoară accelerare. Potrivit expertului, aceste cifre arată "contracţia produsului intern brut în al doilea trimestru după o stagnare în primul".

Şefii de întreprinderi nu văd semne îmbucurătoare în următoarele trei luni. Indicele climatului de afaceri publicat astăzi de Institutul naţional de statistică şi studii economice (INSEE) a scăzut cu 2 puncte, la 93. Institutul menţionează o scădere a comenzilor.
Îngrijorările şefilor de întreprinderi au început să crească din septembrie trecut, dar situaţia este diferită faţă de criza din 2008, când indicele climatului de afaceri scăzuse la 70.

Nici Germania, care afişează cea mai mare creştere din zona euro, nu scapă de degradarea conjuncturii. Activitatea în domeniul serviciilor (52) este stabilă în ultima lună, aşa cum s-a prevăzut, dar indicele PMI manufacturier (45) a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii trei ani.
Sursa: Agerpres