E greu de crezut că după zece ani şi opt filme, seria “Harry Potter” va ajunge la finiş în acest sfârşit de săptămână, când ultimul film al seriei va rula în 4.375 de săli de cinema din SUA, scrie Forbes.
Pentru a comemora evenimentul, autoarea articolului spune că s-a gândit să se uite la seria de filme în cel mai pur stil Forbes, adică la cifre. Celebra serie ne-a dat o mulţime de numere mari. Până în prezent, franciza a câştigat 6,4 miliarde dolari din vânzarea biletelor în întreaga lume. Aceasta ar putea ajunge cu uşurinţă la un câştig total de 7,4 miliarde dolari, îndată ce ultimul film al seriei va începe să ruleze în cinematografe, potrivit lui agentului de promovare Jeff Block.
“Aşteptaţi-vă că acesta va fi primul film în franciză care va genera încasări de un miliard de dolari la nivel global”, a spus Bock.
Şi în timp ce filmele 3-D nu au performat conform aşteptărilor în această vară, Bock se aşteaptă ca tehnologia să contribuie cu jumătate la încasările de 150 milioane dolari estimate pentru deschiderea din acest weekend. Aceasta i-ar aduce lui “Harry Potter” cel mai bun debut de weekend dintre toate filmele din 2011.
De-a lungul timpului, filmul i-a făcut milionari pe trei dintre tinerele vedete: Daniel Radcliffe, Rupert Grint şi Emma Watson. În timp ce Radcliffe şi Grint s-ar putea lupta pentru a mai ajunge vreodată la câştigurile ce le-au avut de pe urma “Harry Potter”, Emma Watson ar putea continua să adune banii cu lopata prin diferite contracte cum ar fi recentul deal de a fi imaginea Lancome. Vedetele câştigă până la 3 milioane de dolari pe an din astfel de contracte.
Seria a fost, de asemenea, un mare avantaj pentru autoarea J.K. Rowling. Cei de la Forbes estimează că Rowling a ajuns la o avere de un miliard de dolari, ceea ce o plasează pe locul 1.140 în topul miliardarilor lumii.
Deşi Rowling este autoarea oficială a cărţilor „Harry Potter”, ea nu câştigă bani din franciza filmului. Ea va primi o parte din încasările Universal (deţinută de Comcast) vwnite din parcul „Lumea vrăjitorilor Harry Potter” din Orlando. În 2010, peste 1,7 milioane de persoane au vizitat parcul tematic al Universal din Florida, potrivit asociaţiei parcurilor tematice de divertisment.
Rowling va profita de asemenea de pe urma Pottermore, noul său site care va fi lansat în Octombrie. Site-ul va vinde pentru prima dată sub formă de e-book versiunile cărţilor „Harry Potter” şi va oferi soluţii interactive.
Deci, în timp ce filmele şi cărţile se apropie de sfârşit, se pare că franciza are o bună şansă de a trăi din descoperirea lui Harry şi a lumii magice a lui Hogwarts de către tinerele generaţii.