Tranzacție: Afacerea cu submarine a Leonardo va fi preluată de Fincantieri

Constructorul de nave italian Fincantieri se pregătește să achiziționeze afacerea cu submarine a companiei Leonardo, cunoscută sub denumirea de Whitehead Alenia Sistemi Subacquei (WASS), conform unor surse apropiate situației, care urmează să anunțe acordul mai târziu în această săptămână.

Fincantieri va finanța achiziția, evaluată la 250-300 de milioane de euro (268-322 de milioane de dolari), printr-o recapitalizare de până la 500 de milioane de euro, a afirmat una dintre surse pentru Reuters.

Această înțelegere se aliniază cu strategia mai largă a Fincantieri de a crește prin achiziții, concentrându-se mai mult pe domeniul apărării – care acum reprezintă aproximativ 25% din veniturile sale – și consolidându-și poziția în segmentul submarinelor.

Sursele au menționat că fondurile suplimentare, dincolo de valoarea tranzacției, vor fi utilizate de constructorul naval pentru a-și dezvolta afacerea de apărare în continuare, un sector în creștere rapidă pe care compania de stat controlată o are în vedere.

Banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) are în vedere subscrierea la majorarea de capital pentru a finanța tranzacția, conform informațiilor publicate joi de cotidianul financiar italian Il Sole 24 Ore.

Acțiunile constructorului naval – care are o capitalizare bursieră de 1,15 miliarde de euro – au înregistrat o scădere de aproximativ 9%, determinată de îngrijorările analiștilor legate de dimensiunea recapitalizării propuse.

Directorul general al Leonardo, Roberto Cingolani, a declarat reporterilor la mijlocul lunii aprilie că negocierile între cele două grupuri controlate de stat au avut o încetinire din cauza unei „opoziții temporare” din partea managerilor interni.

Este al patrulea constructor mondial

Fincantieri este unul dintre cei mai mari constructori navali din Europa, iar cartierul general al companiei este în Trieste (Italia). Grupul Fincantieri și-a dublat dimensiunea pentru a deveni al patrulea ca mărime din lume (2014). Compania construiește atât nave comerciale, cât și militare.

Societatea italiană este listată la Bursa Italiană de Valori și este o componentă a indicelui FTSE Italia Mid Cap.

Fincantieri proiectează și construiește nave comerciale, nave de pasageri, nave offshore și navale și este, de asemenea, activă în sectoarele de conversie și reparații navale. Compania deținea și Grandi Motori Trieste, care construia motoare diesel marine, dar aceasta a fost vândută către Wartsila în 1999.

Fondată în 1959 ca Società Finanziaria Cantieri Navali – Fincantieri S.p.A. ca holding financiar de stat, compania a devenit o entitate separată în 1984.

Fincantieri are un personal de aproximativ 10.000 de muncitori la opt șantiere navale, două centre de proiectare, un centru de cercetare și două locuri de producție pentru componente mecanice. Alți 10.000 de oameni contribuie la lanțurile sale de aprovizionare