Deputaţii francezi s-au pronunţat cu 339 de voturi în favoarea recunoaşterii statului palestinian; 151 de parlamentari au votat împotrivă, iar 16 s-au abţinut de la vot.

Rezoluţia are o valoare simbolică, fără a implica angajamente pentru Guvernul de la Paris.

Israelul a reacţionat spunând că votul deputaţilor francezi în favoarea recunoaşterii Palestinei va îndepărta perspectivele de a se ajunge la un acord de pace, după cum a precizat ambasada Israelului din Paris.

"Acest vot transmite un mesaj greşit liderilor şi popoarelor din regiune", adaugă ambasada Israelului.

Autoritatea Palestiniană a salutat votul Adunării Naţionale din Franţa în favoarea recunoaşterii Palestinei, îndemnând Guvernul de la Paris să adopte aceeaşi atitudine.

"Mulţumim poporului francez şi cerem Guvernului de la Paris să transpună în practică decizia Parlamentului", a reacţionat Hanane Ashraui, membră a conducerii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei.

La rândul lor, Statele Unite au reacţionat cu prudenţă faţă de votul Adunării Naţionale din Franţa în favoarea recunoaşterii statului palestinian, reafirmând că susţine negocieri directe între Israel şi palestinieni.

Purtătoarul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, nu a condamnat în mod oficial rezoluţia votată de o largă majoritate a deputaţilor francezi, dar a subliniat pur şi simplu că textul nu are un caracter obligatoriu şi că poziţia Guvernului francez asupra acestui subiect a rămas neschimbată.

În ceea ce priveşte poziţia Statelor Unite, ea este clară, a reamintit oficialul american: "Susţinem un stat palestinian, însă doar prin negocieri între părţile care îşi soluţionează problemele legate de un statut final" cu două state, israelian şi palestinienii, a subliniat Harf.

Washingtonul apără principiul acestei soluţii cu două state, în cadrul unui proces de dialog direct între israelieni şi palestinieni.

"Noi am spus-o. Mulţi alţii au spus-o. Dar credem ferm că drumul către două state trece prin negocieri directe", a spus oficialul american.