Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

DECIZIE istorică luată de Donald Trump!

Autor: | | 3 Comentarii | 2745 Vizualizari

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunţ care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă.

 Uniunea Europeană s-a declarat, miercuri seară, serios îngrijorată de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecinţe pentru perspectivele de pace, transmite Reuters. Mai multe ţări europene au criticat miercuri seară decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraş trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agenţiile internaţionale de presă. De asemenea, Turcia, Iran, Hamas, Preşedintele Autorităţii Palestiniene şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei au "condamnat" decizia Statelor Unite. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o ”zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Opt ţări cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Opt ţări, dintre care patru europene, două sud-americane şi două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, au anunţat diplomaţi citaţi de Reuters, dpa şi AFP.

'Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei' nipone a Consiliului de Securitate 'să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârşitul săptămânii', informează un comunicat al misiunii suedeze.

Potrivit Reuters, cel mai probabil reuniunea de urgenţă ar putea avea loc vineri.

Palestinienii au stins luminile de Crăciun din Betleem într-un protest anti-Trump

Palestinienii au stins miercuri noaptea luminile de Crăciun la Betleem, considerat oraşul unde s-a născut Iisus, în semn de protest faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, informează Reuters.

Un pom de Crăciun împodobit cu beculeţe, amplasat în faţa Bisericii Naşterii Domnului, şi un altul la Ramallah, în apropierea locului în care a fost înhumat fostul lider palestinian Yasser Arafat, au fost lăsate în întuneric.

'Pomul de Crăciun a fost stins astăzi (miercuri) la ordinul primarului, în semn de protest faţă de decizia lui Trump', a declarat Fady Ghattas, ofiţerul media al municipalităţii oraşului Betleem, care nu a putut preciza dacă iluminatul va fi pornit din nou înaintea principalelor festivităţi de Crăciun.

Totodată, sute de palestinieni furioşi au ieşit miercuri în stradă, unde au protestat, au strigat sloganuri - împotriva lui Trump şi în favoarea oraşului Ierusalim - şi au dat foc la cauciucuri. Au avut loc proteste în Beit Hanoun în nordul Fâşiei Gaza, în întregul oraş Gaza şi în oraşele Khan Younis şi Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, relatează dpa. Proteste de mai mici dimensiuni au avut loc şi în Ramallah şi Betleem, în Cisiordania.

De la difuzoarele moscheilor, locuitorii din Gaza au fost chemaţi să iasă în stradă să-şi exprime furia şi protestul faţă de declaraţia lui Trump.

Iranul avertizează că decizia lui Trump va provoca o 'nouă Intifada'

Iranul a denunţat miercuri decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi a avertizat că această decizie ar putea provoca 'o nouă Intifada', sau revoltă palestiniană, informează AFP.

Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran a denunţat într-un comunicat 'o provocare şi o decizie nechibzuită din partea SUA (...) care va duce la o nouă Intifada şi va împinge la comportamente mai radicale şi prin urmare la furie şi violenţă'.

Decizia lui Trump este 'o încălcare clară a rezoluţiilor internaţionale', a adăugat MAE iranian într-un comunicat, care apreciază că Ierusalimul este 'o parte integrantă a Palestinei'.

'Iranul condamnă acest demers cu putere şi cere comunităţii internaţionale, ţărilor influente şi în special ţărilor musulmane să împiedice aplicarea acestei decizii a SUA, de pe urma căreia beneficiază doar regimul sionist, pentru a păstra stabilitatea în regiune', se mai menţionează în comunicat.

La 28 septembrie 2000, o vizită controversată a şefului dreptei israeliene Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est a provocat începerea celei de-a doua Intifade împotriva ocupaţiei israeliene. Prima Intifadă a izbucnit în decembrie 1987.

Proteste ale palestinienilor în Iordania, după anunţul lui Trump privind Ierusalimul

În sectoare locuite de refugiaţi palestinieni în Amman, capitala Iordaniei, au izbucnit miercuri proteste după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, informează Reuters, care citează martori.

Tineri au strigat sloganuri antiamericane la Amman, în timp ce în tabăra de refugiaţi Baqaa, de la periferia capitalei iordaniene, sute de tineri mărşăluiau pe străzi pentru a-l acuza pe Trump şi a cere guvernului iordanian să rupă tratatul de pace din 1994 cu Israelul. 'Jos America... America este mama terorii', strigau aceştia.

Dinastia haşemită este custodele locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, ceea ce face ca Iordania să fie sensibilă la orice schimbare de statut a oraşului, al cărui sector estic a fost capturat de Israel de la Iordania în războiul din 1967. Multe persoane din Iordania sunt descendenţi ai refugiaţilor palestinieni ale căror familii au plecat după crearea statului Israel în 1948.

Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

''Aspiraţiile ambelor părţi (israeliană şi palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite şi trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluţionare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state'', a subliniat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, 'poziţia fermă' a UE potrivit căreia 'statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi'.

Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene faţă de 'reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluţie bazată pe două state', singura perspectivă în opinia sa 'de a garanta pacea şi securitatea atât a palestinienilor cât şi a israelienilor'.

Mai multe ţări europene critică recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Mai multe ţări europene au criticat miercuri seară decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraş trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia 'unilaterală' a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

''Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite'', a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state - unul israelian şi unul palestinian - şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

La rândul său, Italia a susţinut că statutul Ierusalimului trebuie să fie 'definit în cadrul unui proces de pace'.

''Ierusalimul - Oraşul Sfânt, unic în lume. Viitorul său trebuie să fie definit în cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistenţa a) două state, Israel şi Palestina'', a reacţionat pe Twitter premierul italian Paolo Gentiloni.

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP, a afirmat că Polonia 'încă priveşte Tel Aviv drept capitala Israelului'. ''Acolo este locul unde se află ambasada noastră. Dar ne dăm seama că principalele instituţii ale Israelului sunt localizate în Ierusalim'', a spus şeful diplomaţiei de la Varşovia.

Potrivit DPA, Margot Wallstrom, ministrul de externe al Suediei, ţară care în prezent este membră a Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat că o 'acţiune unilaterală privind Ierusalimul ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune şi în afara ei'.

Wallstrom a estimat că este 'vital să se protejeze statutul special al Ierusalimului aşa cum a fost stabilit de ONU şi să se respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU'. În anul 2014, Suedia a recunoscut Palestina ca stat, ceea ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor între ţara scandinavă şi Israel.

 

Turcia şi Iranul condamnă recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Franţa nu susţine decizia

Ministerul de Externe turc a condamnat miercuri seară decizia SUA de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca 'iresponsabilă', transmite Reuters.

''Condamnăm declaraţia iresponsabilă a administraţiei Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului şi prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administraţiei americane să reconsidere această decizie greşită care poate avea consecinţe negative şi să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric şi identitatea multiculturală ale Ierusalimului'', se menţionează în declaraţia diplomaţiei turce.

La scurt timp după anunţul făcut de preşedintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general paşnic, deşi unii demonstranţi au aruncat monede şi alte obiecte către consulat.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia 'unilaterală' a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

''Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite'', a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state - unul israelian şi unul palestinian - şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

Anunţul lui Trump a fost condamnat şi la Teheran, unde preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală şi va duce la sporirea instabilităţii în Orientul Mijlociu.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.